Echinococcus granulosus kistlerinde nekrozla bağlantılı doku değişiklikleri
Necrosis related tissue reactions in echinococcus granulosus cysts
  1. Tez No: 242997
  2. Yazar: ELİF BURCU AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NASUHİ ENGİN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Kistik ekinokokkozis, Echinococcus granulosus, Nekroz, Cysticechinococcosis, Echinococcus granulosus, Necrosis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ekinokokkozis tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu toplumlarda sıklıkla görülen paraziter bir hastalıktır. Türkiye'de Doğu Anadolu, İç Anadolu, Marmara ve Trakya bölgelerinde daha sık izlenmektedir. Klinik olarak yerleştiği organda basıya bağlı semptomlar gelişebileceği gibi bazı vakalarda rüptür, alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyon gelişimi de görülebilmektedir.Bu çalışmada 63 olgu yaş, cinsiyet, lokalizasyon, histopatolojik incelemesi ve konak doku reaksiyonu olarak belirtilen alanda görülen nekrozun KE'daki tanısal değeri ve bunun diğer parametrelerle ilişkisi araştırılmıştır.Histopatolojik olarak kist komşuluğundaki nekrozlu dokuda eozinofil varlığı, diğer inflamatuar hücrelerden (nötrofil lökosit, dev hücre, mononükleer hücreler) daha belirgin olarak izlendi. Karaciğer ve akciğer yerleşimli kist hidatiklerdeki nekrozun, diğer lokalizasyonlara göre daha sık olduğu saptandı.İmmunohistokimyasal olarak nekroz izlenen ve izlenmeyen olgularda inflamatuar hücrelerin HLA DR DP DQ boyanma yaygınlığı karşılaştırılmış olup, nekroza uzak alanlardaki olgular ile nekroz izlenmeyen olguların yaygınlığı açısından sonuç anlamlı bulunmuştur. Dokularda meydana gelen nekrozun oluş mekanizması ve klinik önemi daha ileri çalışmalara gerek duymaktadır. Bu konuda nekrozla ilgili ek verilere gereksinim olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Echinococcosis is a parasitic disease frequently occurring in societies where agriculture and raising animals are common. In Turkey, it is more commonly observed in eastern and middle Anatolia and in Marmara and Trakya regions. The main clinical manifestation of cystic echinococcosis is mass where it is localized. The symptoms are related to whether the pressure of this mass or its rupture, allergic reaction and infection.In this report, 63 patients with cysticechinococcosis have been investigated according to their age, sex, localization, histopathologic examinations and diagnostic value of necrosis seen in the area which is remarked as host tissue reaction and its relationship with other parameters.Histopathologicaly eosinophilia at the host tissue to CE was more prominent than mononuclear cells, neutrophils and giant cells. Necrosis was observed mostly at liver and lung than the other locations.In this study host tissue reaction area was evaluated immunohistochemically for HLA DR DP DQ positivity in inflamatory cells and statistically significant results were determined.Further studies should be realized to reveal the pathologic mechanism and the clinical importance of the necrosis seen in the host tissue of the patients with CE