Lokal olarak uygulanan yağlı kalsiyum hidroksitin distraksiyon osteogenezisi üzerine etkilerinin deneysel olarak incelenmesi
The experimental determination of effects of locally used oily calcium hydroxide on distraction osteogenesis
- Tez No: 196286
- Danışmanlar: DOÇ. HASAN YELER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Distraksiyon osteogenezisi, mandibula, yağlı kalsiyum hidroksit, Distraction osteogenesis, mandible, oily calcium hydroxide
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Distraksiyon osteogenezisi kemik fragmanlarına dereceli traksiyonun uygulandığı ve yeni kemik rejenerasyonunun sağlandığı cerrahi bir tekniktir. Bu tekniğin oral maksillofasiyal cerrahide endikasyonlarının gün gittikçe artmasına rağmen tedavi süresinin uzun olması en büyük dezavantajıdır. Bu çalışmanın amacı, lokal olarak uygulanan yağlı kalsiyum hidroksitin mandibuler distraksiyon osteogenezisi üzerine etkilerini radyolojik ve histomorfometrik olarak incelemektir. Bu amaçla yirmi dört Yeni Zelanda tavşanına unilateral mandibular osteotomi uygulanmıştır. Tavşanlar 14 gün konsolidasyon beklenen kontrol ve yağlı kalsiyum hidroksit ve 28 gün konsolidasyon beklenen kontrol ve yağlı kalsiyum hidroksit grupları olmak üzere dörde ayrılmıştır. Deney gruplarındaki hayvanlara operasyon sırasında osteotomi bölgesine lokal olarak yağlı kalsiyum hidroksit uygulanmıştır. Bütün hayvanlara 5 günlük latent periyoddan sonra 10 gün boyunca günlük 0,8 mm oranla distraksiyona başlanmıştır. Hayvanlar 14 ve 28 gün konsolidasyon sonunda sakrifiye edilmiştir. Yapılan radyografik ve histomorfometrik analizler sonunda, yağlı kalsiyum hidroksitin distraksiyon osteogenezisi sonunda oluşan kallusu ve yeni kemiği arttırdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Distraction osteogenes is a surgical technique in which new bone regeneration is induced by gradual traction of bone segments. Although this techniques indications have been increasing in oral maxillofacial surgery day by day, the biggest disadvantage of the technique is long treatment time. The aim of the study to assess the effects of oily calcium hydroxide on mandibular distraction osteogenesis by radiologically and histomorphometrically. Twenty-four New Zealand white rabbits underwent unilateral mandibular osteotomy. The rabbits divided into 4 groups as: 14 day consolidation period with oily calcium hydroxide and its control group, and 28 day consolidation period with oily calciun hydroxide and its control group. Oily calcium hydroxide was applied to experimental groups? osteotomy site during operation. No treatment was applied to the control groups. After five days latency period distraction was commenced at a rate of 0.8 mm/day for 10 days in animals. The animals were sacrified 14 and 28 days after the completion of the distraction phase. The radiographic and histomorphometric analysis showed that oily calcium hydroxide increases the formation of callus and new bone during distraction osteogenesis.