Emek sağlık ocağı bölgesinde yaşayan kadınlarda stres üriner inkontinans yaygınlığı ile ilişkili faktörlerin incelenmesi
The analysis of factors related to prevalence of stress urinary incontinence (sui) in women inhabiting in emek health clinic district
- Tez No: 196291
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ALPARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ebelik, Stres Üriner nkontinans, Risk Faktörleri, Kegel Egzersizi, Midwifery, Stress Urinary Incontinence, Risk Factors, Kegel Exercieses
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Stres üriner nkontinans, üriner inkontinans tipleri içerisinde en yaygın olarak görülen, her yastaki kadında fiziksel, sosyal ve psikolojik problemlere neden olan, yasam kalitelerini olumsuz yönde etkileyen önemli bir saglık sorunudur. Bu nedenle, arastırma Sivas il merkezinde yer alan Emek Saglık Ocagı Bölgesi'nde yasayan 15 yas üstü, evli ve dogum yapmıs kadınlarda stres üriner inkontinans yaygınlıgı ile iliskili faktörlerin incelenmesi amacıyla kesitsel olarak yapılmıstır. Saglık ocagına baglı dört mahalleden tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 800 kadın (Evren: 7496) arastırma kapsamına alınmıstır. Adresler bu saglık ocagında yapılmıs Ev Halkı Tespit Fislerinden (ETF) elde edilmistir. Literatür ve uzman görüsü alınarak hazırlanan soru formu, ön uygulama yapıldıktan (20 kadın ) sonra gerekli degisiklikler yapılarak, yüz yüze görüsme yöntemi ile, katılımcıların gönüllülügü esas alınarak, 25 Temmuz -25 Agustos 2006 tarihleri arasında uygulanmıstır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında (SPSS paket program) yüzdelik, Khi kare, fisher exact testleri ve logistik regresyon analizi ile tablolastırılmıstır. Elde edilen sonuçlara göre popülasyondaki stres üriner inkontinans prevelansı % 20.1 (201/800) olarak tespit edilmistir. Yas, egitim seviyesi, gebelik sayısı, parite ve beden kitle indeksi (BK) arttıkça stres üriner inkontinans sıklıgı da artmaktadır. 24 saatten uzun dogum eylemi, vaginal dogum, evde dogum, menopoza girme durumu, birinci ve ikinci derece akrabalarında stres üriner inkontinans (SÜ) olması, prolapsus, sistosel, histerektomi öyküsünün varlıgı stres üriner inkontinans için risk faktörü olarak belirlenmistir. Kadınlarda stres üriner inkontinans önemli bir saglık sorundur, bu nedenle ebelerin kadınlarda stres üriner inkontinans için risk faktörleri ve stres üriner inkontinansın erken tanı ve tedavisi konusunda , izlem yaparak egitim vermesi önerilir.
Özet (Çeviri)
SUI is an important health problem which is the most common of all urinary incontinences, and which causes sociological, psychological, physical problems for women at every age; thus, affecting their life quality negatively. On account of this, the research has been carried on cross-sectionally to examine the factors related to SUI prevalence in women aged 15 or over, married and having born a child. Every section of Emek Health Clinic District, which constitutes of four sections, have been accepted as a different layer and 800 women to be included in the research. The adresses are recorded in this the Heatlh Center Household Registration Forms is acquired. The question form prepared by the record and the ideas of the experts applies between the 25th July and 25th Agust, by thing of the willingness of the participants with the methot of coming face to face by doing necessary changes after a pre-applying is done (20 women). The data gained by computer is written in a table with the analyse of (SPSS pocket program) percentege, Khi kare, fisher exact tests and logistik regresyon. According to the results obtained, the prevalence of SUI in the population has been detected as 20.1 % (201/800). As age, educational level, parity and body mass index (BMI) increases, SUI prevalence also increases. The existence of such cases as delivery longer than 24 hours, vaginal delivery, delivery at home, menopause, the prevalence of SUI in primary and secondary degree relatives, prolapse, hysterectomy, cystocele are determined as risk factors that bring about SUI. SUI is an important health problem in women, so it is suggested that the midwives train women an education about SUI risk factors, its early diagnosis and treatment through observation.