Ankara koşullarında hibrit mısır çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the yield and quality characteristics of hybrid maize varieties under Ankara conditions
  1. Tez No: 196319
  2. Yazar: SEFA VARTANLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ EMEKLİER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Zea mays, fizyolojik olgunluk, verim, verim öğeleri, kalitedeğerleri
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziANKARA KOŞULLARINDA HİBRİT MISIR ÇEŞİTLERİNİN VERİM VEKALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİSefa VARTANLIAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarla Bitkileri Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. H. Yavuz EMEKLİERAraştırma 2005 yılında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ayaş Bahçe Bitkileri Araştırmave Uygulama İstasyonu deneme tarlalarında, tesadüf blokları deneme deseninde dörttekrarlamalı olarak yürütülmüştür.Çalışmada materyal olarak, erkenci ve orta erkenci (FAO 500-600 olum grubunda) 12 adethibrit mısır çeşidi kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; hibrit mısır çeşitlerinde, ele alınan özellikler bakımından önemlifarklılıklar bulunmuş, bitki boyu 288.5-320.0 cm; yaprak sayısı, 13.25-15.40 adet/bitki; koçanyaprağı aya genişliği, 9.40-11.13 cm; koçan yaprağı aya uzunluğu, 82.75-95.10 cm; bayrakyaprak aya genişliği, 4.95-6.97 cm; bayrak yaprak aya uzunluğu, 38.05-45.90 cm; koçanboyu, 21.75-27.00 cm; koçan çapı, 5.30-5.79 cm; koçan ağırlığı, 387.8-546.3 g; koçandakisıra sayısı, 13.8-18.9 adet; tozlanma gün sayısı, 59-67 gün; fizyolojik olumda tane nemi, %29.48(BC 566)-% 41.65(ISIDORO); hasatta tane nemi, % 21.15(BC 566)-%28.60(ISIDORO); birim alan tane verimi, 1577 kg/da (BC 566)-1903 kg/da (OSSK602); ham yağ oranı, % 2.04-6.90; ham protein oranı, % 6.21-8.65 ve hektolitre ağırlığı,65.43-73.53 kg değerleri arasında değişmiştir.Orta Anadolu koşullarında mısır tarımının en önemli problemi olan tanedeki nem oranıbakımından ?BC 566? ve ?BORA? çeşitleri en düşük hasat nemine sahip olmuş, bu açıdandiğer çeşitlere göre daha avantajlı ve erkenciliğin daha belirgin olduğu saptanmıştır.2006, 70 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisDETERMINATION OF THE YIELD AND QUALITY CHARACTERISTICS OFHYBRID MAIZE VARIETIES UNDER ANKARA CONDITIONSSefa VARTANLIAnkara UniversityGraduate School of Natural And Applied SciencesDepartment of AgronomySupervisor: Prof. Dr. H. Yavuz EMEKLİERThis research was conducted at the experimental fields of the Ayaş Research and ExperimentFarm, Faculty of Agriculture, University of Ankara in the year of 2005. The experimentaldesign was Randomized Complete Block Design with 4 replications.Twelve, early and mid-early maturing (FAO 500-600) hybrid maize varieties were used asexperimental material at the research.According to the results of the research; significant differences were determined forinvestigated traits among the hybrid maize varieties. The values for investigated traits,changed between 288.5-320.0 cm for the plant height, 13.25-15.4 for the leaf number of perplant, 9.4-11.13 cm for the leaf blade width of ear, 82.75-95.1 cm for the leaf blade length ofear, 4.95-6.97 cm for the leaf blade width of flag leaf, 38.05-45.9 cm for the leaf blade lengthof flag leaf, 21.75-27.0 cm for the length of ear, 5.3-5.79 cm for the diameter of ear, 387.8-546.3 g for the weight of ear, 13.8-18.9 for the number of row on ear, 59-67 for the number oftasseling day, 29.48 % (BC 566)-41.65 % (ISIDORO) for the moisture content inphysiological maturity, 21.15 % (BC 566)-28.60 % (ISIDORO) for the moisture content inharvest, 1577 kg/da (BC 566)-1903 kg/da (OSSK 602) for the grain yield of per decare, 2.04-6.9 % for the crude oil ratio, 6.21-8.65 % for the crude protein ratio, 65.43-73.53 kg for theweight of hectolitre respectively.Grain moisture content at harvest is the most important problem of maize cultivation inCentral Anatolia conditions. It can be observed that BC 566 and BORA have moreadvantageous than the other varieties because of the lowest grain moisture content at harvestand earlier maturity.2006, 70 pagesKey Words :Maize, Zea mays, physiological maturity, yield, yield components, qualityvalues