Kalsiyum alginatta immobilize edilen Phormidium sp. boya giderimi
Removal of dye thermophilic Phormidium sp. immobilized with calcium alginate
- Tez No: 196323
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Phormidium sp, siyanobakteri, termofil, boya, atıksu, Phormidium sp, Cyanobacteria, thermophile, dye, wastewater
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKALSİYUM ALJİNATTA İMMOBİLİZE EDİLEN TERMOFİL Phormidium sp. İLEBOYA GİDERİMİMelike BAKIRAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri ÜniversitesiBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Gönül DÖNMEZSıcak su kaynaklarından izole edilen termofil siyanobakteri Phormidium sp. ile reaktif boyabiyobirikim çalışmalarında, izolatın en yüksek boya giderimi yaptığı pH, sıcaklık vekonsantrasyon kesikli sistemlerde termofilik şartlar altında araştırıldı. Denemelerde pH; 6.5,7.5, 8.5, 9.5'ayarlanmış Reactive Black B ve Remazol Blue içeren BG11 besiyerlerindeizolatın optimum giderim yaptığı pH 8.5 olarak belirlendi. 40 oC, 45 oC ve 50 oC'de hemRemazol Blue hemde Reactive Black B ile yapılan denemelerde en yüksek giderim 45 oC'degerçekleşti. Phormidium sp. üzerine başlangıç boya konsantrasyonunun etkisi 12mgl-1, 25mgl-1, 50 mgl-1 ve 75 mgl-1 başlangıç boya konsantrasyonlarında araştırıldı, artan boyakonsantrasyonu ile biyobirikimin azaldığı belirlendi. En yüksek biyobirikim, Reactive BlackB için, 12.1 mgl-1 başlangıç konsantrayonunda %87.42, Remazol Blue için 9.06 mgl-1başlangıç boya konsantrayonunda %87.9 olarak belirlendi. Tez çalışması sonunda,sp. termofilik koşullarda tekstil atıksularındaki reaktif boyalarınPhormidiumuzaklaştırılmasında kullanılabileceği sonucuna varıldı.2006, 46 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisREMOVAL OF DYE THERMOPHILIC Phormidium sp. IMMOBILIZED WİTHCALCIUM ALGINATEMelike BAKIRAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of BiologySupervisor: Prof. Dr. Gönül DÖNMEZReactive dye bioaccumulation of thermophilic cyanobacteria Phormidium sp., isolated fromhot water springs, was examined under thermophilic conditions with a batch system todetermine the optimal conditions required for the highest dye removal. Optimum pH valuefor dye removal of Phormidium sp. was determined as 8.5 in BG11 media containingReactive Black B ve Remazol Blue. In the experiments both with Remazol Blue and ReactiveBlack B at 40 oC, 45 oC and 50 oC maximum removal was obtained at 45 oC?. The effect ofinitial dye concentration on Phormidium sp. was investigated at the concentrations of 12mgl-1, 25 mgl-1, 50 mgl-1 and 75 mgl-1 and it was shown that bioaccumulation decreases withincreasing dye concentrations. The maximum bioaccumulation was 87.42 % for ReactiveBlack B at initial concentration of 12.1 mgl-1 and 87.9 % for Remazol Blue at initialconcentration of 9.06 mgl-1. At the end of this study, it was determined that thermophilicPhormidium sp. can be used in removal of reactive dyes from textile wastewaters underthermophilic conditions.2006, 46 pages