İklim değişikliğine uyum sürecinde doğa temelli çözümler: Tuz Gölü ve çevresi örneği
Nature-based solutions for climate change adoptation: The case of Tuz Lake and its surroundings
- Tez No: 884343
- Danışmanlar: PROF. DR. NECİBE AYDAN SAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Yerküreyi tehdit eden etmenlerden olan küresel iklim değişikliği konusuna uygun ve acil çözümlemeler üretilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. İnsanlığın değiştirdiği doğal denge ve unsurlar yadsımadan çözüm odaklı yaklaşımlar benimsenmesi gerekmektedir. Planlama disiplini, tarih boyunca sosyal ve ekonomik olaylarla doğrudan ilişkili olduğundan, iklim değişikliğine ilişkin verilerin, ölçülebilir sonuçların elde edilmesi ve iklim değişikliğinin mekansal planlamayla entegrasyonu kentlerin dayanıklılığını arttıracaktır. Bu noktadan hareketle çalışmanın amacı, iklim değişikliğine farklı bir bakış açısı sunan“doğa temelli çözümler (DTÇ)”konusunu“Korunan Alanlar”üzerinde irdelemek ve uygulamaya yönelik politika önerilerinde bulunmaktır. Bu kapsamda örnek alan olarak Türkiye'de korunan bir alan olan Tuz Gölü ve yakın çevresi seçilmiştir. Tez kapsamında, korunan alan yönetimi mekanizmalarından faydalanılarak, alana yönelik gerçekleştirilen planlama çalışmalarını ekosistem ve çevre açısından, ekonomik ve beşeri yaşam açısından ve planlama ve yönetim açısından değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme, alandaki mevcut durum analizi ile birlikte ele alınmıştır. Çalışma sonucunda; mevcut durumda, kuraklık, yeraltı sularının kontrolsüz kullanılması, kirlilik, yönetimsel durumun alanda bazı risk ve tehditler yarattığı görülmekte ve gerçekleştirilen planlama çalışmalarıyla alanın korunmasına yönelik başarılı adımlar atıldığı anlaşılmaktadır. Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilme konusunda DTÇ ile alanın mevcut durumuna katkı sağlanması yönünde öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Global climate change, which is one of the threatenening factors for the world, has required appropriate and urgent solutions. It is necessary to develop solution-oriented approaches without denying natural balance and elements which were changed by the human. Since planning approaches are directly related to social and economic events throughout history, obtaining measurable results of climate change data and integrating climate change with spatial planning will increase the resilience of cities. From this point of view, the aim of the study is to examine the issue of“nature-based solutions (NBS)”, which offers a different perspective on climate change, on Protected Areas and to make policy recommendations for implementation. In this context, Tuz Lake and its surroundings, a protected area in Turkey, is chosen as the sample area. Within the scope of the thesis, the planning studies carried out for the area by making use of Protected Area management mechanisms are evaluated in terms of ecosystem and environment, economic and human life, and planning and management. This evaluation is realised together with the current situation analysis in the field. According to the results of study; in the existing situation, it is seen that drought, uncontrolled use of groundwater, pollution and administrative situation create some risks and threats in the area, and it is understood that successful steps have been taken to protect the area with the planning studies. Suggestions have been developed to contribute to the current situation of the protected area with the NBS in order to eliminate the negative effects of global climate change.
Benzer Tezler
- How to adapt to climate change? An analysis of ecosystem vulnerability in İzmir (Türkiye)
İklim değişikliğine nasıl uyum sağlanır? İzmir'deki ekosistem kırılganlığının analiz edilmesi
BERTAN ARSLAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Şehircilik ve Bölge Planlamaİzmir Yüksek Teknoloji EnstitüsüŞehir Planlama Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. DENİZ GERÇEK KURT
DR. ÖĞR. ÜYESİ STEFANO SALATA
- İklim değişikliğinin kış turizmine etkisi
Impact of climate change on winter tourism
OSMAN CENK DEMİROĞLU
- Küresel iklim değişikliğinin konut sektörü üzerindeki etkisi
The impact of global climate change on the housing sector
AYŞEGÜL SAYIN
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
ArşivAnkara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiTaşınmaz Geliştirme Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ENDER GÜLER
- Urban resilience as a policy paradigm for sustainable urban planning and urban development: The case of Istanbul
Sürdürülebilir kent planlama ve kentsel kalkınma için bir politika paradigması olarak kentsel dayanıklılık: İstanbul örneği
ZEYNEP DENİZ YAMAN GALANTINI
Doktora
İngilizce
2018
Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AZİME TEZER
- Sürdürülebilir mimari yaratmak: Sınırlı kaynaklar ve düzenlemelerle zorlayıcı ortamlar için bir kılavuz
Creating sustainable architecture: A guide for challenging environments with limited resources and regulations
VJOSA GRAJÇEVCI
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
MimarlıkMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AHMET TERCAN