Beyaz peynir örneklerinde Staphylococcus aureus'un farklı selektif besiyerlerinde sayımı ve tanımlanması
Enumeration and identification of Staphylococcus aureus in white pickled cheese in various selective culture media
  1. Tez No: 196343
  2. Yazar: YELİZ KONAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KADİR HALKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, BPA, sayım, peynir, tanımlama###, Staphylococcus aureus, BPA, enumeration, cheese, identification###
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
#ÖZETYüksek Lisans Tezi#BEYAZ PEYNİR ÖRNEKLERİNDE Staphylococcus aureus' unFARKLI SELEKTİF BESİYERLERİNDE SAYIMI ve TANIMLANMASI#Yeliz KONAÇ#Ankara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüGıda Mühendisliği Anabilim Dalı#Danışman: Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN#Bu çalışmada ilk olarak S. aureus sayımında kullanılan üç selektif besiyerinden elde edilensayım sonuçları karşılaştırılmıştır. Baird Parker Agar (BPA) ve Mannitol Salt Agar (MSA)besiyerlerine göre Giolitti Cantoni Broth (GCB) besiyeri ile yapılan analizlerin sayımsonuçları daha düşük düzeyde bulunmuştur.Sonraki aşamada BPA ve MSA katı besiyerinde sayım için yapılan ekimlerde bubesiyerlerinden S. aureus kolonileri yanında tipik olmayan S. aureus' a benzeyen koloniler ileS. aureus olmadığı çok belirgin koloniler de izole edilip tanımlanmışlardır. Bu şekilde eldeedilen 99 adet izolatın 91 adedinin tanımlaması, cins ya da tür bazında tatmin edici ayrıntıdayapılmıştır.Buna göre 12 basil, 6 maya, 30 Enterococcus spp. ve 19 Micrococcus spp. S. aureus içinselektif olan katı besiyerlerinde gelişerek koloni oluşturmuşlardır. Ayrıca izolatların 11 adediS. aureus iken, 3 adet S. anaerobius, 1 adet S. coagulans, 3 adet S. intermedius, 2 adet S.lentus ve 1 adet S. xylosus tanımlanmıştır. Bunların dışında 1 adet izolatın S. haemolyticus yada S. saprophyticus ve 2 adet izolatın ise S. hominis ya da S. piscifermentans olduğuna kararverilmiştir.Tüm bu veriler doğrultusunda Beyaz peynirlerde standart analizde kullanılan BPA besiyeri,bu çalışmada elde edilen bulgulara göre tatmin edici sonuçlar vermiştir.2006, 56 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisENUMERATION and IDENTIFICATION of Staphylococcus aureus inWHITE PICKLED CHEESE in VARIOUS SELECTIVE CULTURE MEDIAYeliz KONAÇAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Food EngineeringSupervisor: Prof. Dr. A. Kadir HALKMANIn this study first of all, the enumeration results which are obtained from three selective mediafor S. aureus enumeration, are compared. Compared to Baird Parker Agar and Mannitol SaltAgar media, the enumeration results of the analyses that are done with the Giolitti CantoniBroth medium are found much less.As a following step, at the BPA and MSA solid media in the plates for the enumeration, thereare both S. aureus colonies of these media and similar of its atypical S. aureus colonies andthere are also the colonies that are clear not to be S. aureus and strains are identified. Amongthe 99 strains, 91 of them are identified in satisfied detail.According to that; 12 bacilli, 6 yeasts, 30 Enterococcus spp. and 19 Micrococcus spp. grow atthe solid media that are selective for S. aureus and they are formed colonies. Besides; when11 of strains of are S. aureus, 3 of S. anaerobius, 1 of S. coagulans, 3 of S. intermedius, 2 ofS. lentus and 1 of S. xylosus are identified. Apart from these, it is decided that 1 of strains is S.haemolyticus or S. saprophyticus and 2 of strains are S. hominis or S. piscifermentans.Parellel of all these data, the BPA medium that is used in the standart analyses of whitecheese, pans out satisfied results according to the symptoms gained from this study.2006, 56 pages