Göksu parkının (Eryaman-Ankara) mevcut kullanımı ve kullanıcı beklentilerinin irdelenmesi
The current use of Göksu park (Eryaman-Ankara) and the examination of its users' expectations
  1. Tez No: 196380
  2. Yazar: MERYEM SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Göksu Parkı, kent parkları, rekreasyonel su kullanımı, kullanıcı beklentileri, Göksu Park, urban parks, recreational water use, user expectations
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Kent parkları, yoğun çalışma temposu sonucu rekreasyonel ihtiyaçları olan tüm insanların bu türihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla oluşturulmuş kamuya açık alanlardır.Bu araştırma kapsamında Göksu Parkı'nın bir kent parkı olarak mevcut kullanımı ortaya konulmuştur.Bu amaçla parkın Ankara kenti içerisindeki konumu, kullanım şekli ve kullanıcı profili ele alınmıştır.Çalışma kapsamında öncelikle kent parkı kavramının, tanımı, niteliklerinin belirlenmesi ve tasarımilkelerinin saptanması amaçlanmıştır. Dünyadaki ve ülkemizdeki önemli kent parkları incelenerek bukent parklarının tasarım özellikleri, yer aldıkları şehir ve yapıldıkları tarihlere göre mekânakazandırdıkları ve hizmet ettikleri amaçlar belirlenmiştir. Göksu Parkı su odaklı bir rekreasyon alanıolduğundan kent parklarındaki su kullanımı ayrı bir başlık altında incelenmiştir.Tez kapsamında 1961 yılında DSİ tarafından taşkın önlemek amacıyla yapılmış Susuz Göleti'nin ilkyapım tarihinden günümüze mülkiyeti ve yapılan projeler ile ilgili bilgilere de yer verilmiştir. Dahasonra şimdiki kullanımı oluşturan ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Göksu Parkıprojesi ele alınmıştır.Kent parklarının planlama, tasarım ve işletme modelinin seçiminde faydalanılan en önemli verilerdenbiri de kullanıcı araştırmalarıdır. Kullanıcı anketleri ile elde edilen bulgular iki açıdan önemtaşımaktadır: Birincisi gelecekte yapılacak çalışmalara yön vermesi; ikincisi ise kullanımda olanparkların başarı seviyesini ortaya koymasıdır.Çalışma kapsamında Göksu Parkı'nın bir kent parkı olarak hangi kullanım özelliklerini içermekteolduğu, yeni planlanan bir alan olarak park kullanıcıların beklentilerini karşılayabilme başarısınınbelirlenmesi için anket çalışmaları yapılmıştır. Yapılan anket çalışması bulguları ile Göksu Parkı'nın?Kent Parkı? olarak kullanıcı karakteri, ziyaretçilerin parkı kullanım eğilimleri, parktan hoşnut olupolmadıkları, sorunları, beklenti ve istekleri belirlenmiştir.Sonuç olarak yapılan anket çalışmasına bağlı olarak saptanan sorunlar, istek ve önerilere dayalı olarakGöksu Parkı'na ve kent parklarına yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Urban parks are open spaces to general public in order to meet the needs of all persons having therecreational needs as a result of hard working conditions.In this study, the current use of Göksu Park is carried out. For this purpose, location of the park inAnkara and the usage, the user?s profile has been discussed.In the study?s scope, it is aimed at determining the concept of urban park, its definition, qualities anddesigning criteria. By studying the important urban parks from all around the world and in ourcountry, it is determined the urban parks? purposes and services according to the cities where they arelocated and to their construction time. Since the Göksu Park is a water focused recreation area, theusage of water in urban parks are studied under a different chapter.In the scope of the thesis, information concerning the ownership and the projects executed since theconstruction time up until today of Susuz Lake, built in 1961 by DSI to prevent the flood, is alsohighlighted. Then, the Göksu Park Project which provides the actual usage and developed by theAnkara Metropolitan Municipality is analyzed.One of the most important data to benefit for choosing the planning, design, administrating model ofurban parks is public surveys. Evidences obtained from public surveys matter for two reasons: Firstlyit orients new researches at the future; secondly it displays the level of success of parks currently used.Furthermore, the public surveys are conducted to expose the park?s usage features and to designate thesuccess of the park in terms of meeting expectations of users as a new planned one. It is thendetermined Göksu Park?s user profile, visitors? tendencies of park usage, satisfaction, problems,expectations and desires by the public surveys? evidences executed.Finally, suggestions and requests for Göksu Park and urban parks improved based on the problems andproposals of public survey?s results.