Aladağlar Milli Parkı'ndaki turizm ve rekreasyon faaliyetlerinin kırsal kalkınmaya etkisi
The impact of tourism and recreation activities on rural development in Aladağlar National Park
- Tez No: 629262
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SOMUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Aladağlar Milli Parkı, turizm, rekreasyon, milli park, kalkınma, kırsal kalkınma, kırsal alan, Aladaglar National Park, tourism, recreation, national park, development, rural development, rural area
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Aladağlar Milli Parkı'ndaki Turizm ve Rekreasyon Faaliyetlerinin Kırsal Kalkınmaya Etkisi'' başlıklı yüksek lisans tezinde, milli parktaki turizm faaliyetlerinin kırsal kalkınmaya ve yerel halka olan ekonomik etkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu kapsamda yerel halkın, yerel yöneticilerin ve işletme sahiplerinin görüşleri değerlendirilmiştir. Araştırmanın kavramsal temellerini ortaya koymak için literatür taraması yapılmıştır. Bu kapsamda; turizm, boş zaman, rekreasyon, milli park, kalkınma ve kırsal kalkınma kavramları açıklanmıştır. Bunun yanı sıra Türkiye'deki Milli Parklarda gerçekleşen turizm ve rekreasyon faaliyetleri hakkında bilgiler verilmiş, Aladağlar Milli Parkı'nın özellikleri ve kaynak değerleri açıklanmıştır. Milli parkın etki alanındaki yerel halkın, yerel yöneticilerin ve yerel işletme sahiplerinin konuya ilişkin düşüncelerini almak için derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Aladağlar Milli Parkı'ndaki turizm ve rekreasyon faaliyetlerinin kırsal kalkınmaya ve yerel halka olumlu ekonomik katkılarının olduğu saptanmıştır. Ancak son yıllarda özellikle kırsal alanlara gelen yabancı turist sayısındaki azalmaya bağlı olarak turizmin ekonomik getirisinin oldukça azaldığı da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the master thesis which is named ''The Impact of Tourism and Recreation Activities on Rural Development in the Aladağlar National Park'', aims to reveal the economic effects of tourism activities in the national park on rural development and the local population. In this context, the opinions of local people, local administrators and business owners were evaluated. Literature review was done to reveal the theoretical foundations of the research. In this context; tourism, leisure, recreation, national park, development and rural development concepts are explained. This addition provides information about tourism and recreation activities take place in Turkey in National Parks, National Park Aladağlar features and resource values are described. In-depth interviews were held with the local community, local administrators and local business owners in the sphere of influence of the national park. As a result of the study, it is determined that tourism and recreation activities in Aladağlar National Park have positive economic contributions to rural development and local people. However, it has been observed that the economic income of tourism has decreased considerably in recent years due to the decrease in the number of foreign tourists coming to rural areas.