Selenyum uygulamalarının arpada (Hordeum vulgare L.) selenyum, kükürt ve azot alımına ve amino asit içeriğine etkisi
The Effects of selenium application on the uptake of selenium, sulfur, nitrogen and on the amino acid profile of barley plant (Hordeum vulgare L.)
  1. Tez No: 196435
  2. Yazar: SEMİH YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İRFAN İLBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa çeşitleri, Selenat, Selenit, Selenyum, Hordeum vulgare, Barley cultivars, Selenate, Selenite, Selenium, Hordeum vulgare
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada farklı dozlarda gerçekleştirilen sodyum selenit (Na2SO3) ve sodyumselenat (Na2SO4) uygulamasının üç tescilli arpa çeşidinde (Hordeum vulgare)selenyum, kükürt, azot emilimi ve amino asit profili üzerindeki etkileri incelenmiştir.Denemede Çetin 2000, Bülbül 89 ve Tarm 92 çeşitleri kullanılmıştır.Çalışma 2004-2005 yılında Moldova'da bulunan Kongaz Süleyman Demirel Türk-Moldova Lisesi'nin bahçesinde tarla denemesi şeklinde 3 tekrarlamalı olarak tesadüfblokları deneme desenine göre yürütülmüştür.Artan dozlarda uygulanan selenyumun bitkilerin kök, gövde ve tanesinde selenyum,tanede azot ve kükürt alımını etkilediği ve buna bağlı olarak amino asit profilindedeğişikliklere neden olduğu gözlenmiştir.Selenit ve selenat uygulanan bitki çeşitlerinde artan dozlara bağlı olarak selenyumemiliminde farklılıklar gözlenmiştir. Uygulanan bütün çeşitlerde selenyum miktarınınkökte, tane ve gövdeye oranla daha fazla biriktiği görülmüştür. Deneme sonucundaÇetin 2000 ve Bülbül 89 çeşidinde kök ve tanedeki ortalama selenyum içeriğininbirbirine yakın, Tarm 92 çeşidinde ise en düşük olduğu tespit edilmiştir. Artanselenyum dozlarına bağlı olarak proteinogenik amino asit, serbest amino asit, esansiyelamino asit, esansiyel olmayan amino asit ve prolin amino asiti miktarı en yüksek olançeşit Tarm 92 olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study we have investigated the effects of increasing doses of sodium selenite(Na2SO3) and sodium selenate (Na2SO4) on the absorption of Se, S and N. The aminoacid profile of barley (Hordeum vulgare) cultivars was identified. Çetin 2000, Bülbül 89and Tarm 92 varieties are used as registered barley cultivars.The field studies were conducted in the school garden of the Süleyman DemirelTurkish-Moldovian High School in Kongaz, Moldova. The application field wasselected as three randomized blocks.Our results revealed that increasing doses of selenium affected the absorption of Se inroot, stem and grain. The test results also showed that selenium affected amino acidprofile, N and S contents in grain. When increasing doses of Se applied, seleniumaccumulation in three cultivars was different. The amount of accumulated selenium instem was less than that of root and grain parts. The contents of proteinogenic aminoacid, free amino acid, essential amino acid, non-essential amino acid, and prolin aminoacid was higher in Tarm 92 cultivar when compared with Cetin 2000 and Bulbul 89cultivars.