Ring (yüzük) kültüründe farklı saksı büyüklüklerinin lale soğanı oluşumu ve özelliklerine etkileri
The Effects of different pot size on the formation and characteristics of tulip bulb at the ring culture
- Tez No: 196450
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KÖKSAL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Lale, katı ortam, soğan, yüzük kültürü, saksı, hacim, Tulip, agregat, bulb, ring culture, pot, volume
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziR NG (YÜZÜK) KÜLTÜRÜNDE FARKLI SAKSI BÜYÜKLÜKLER N NLALE SOĞANI OLUŞUMU VE ÖZELL KLER NE ETK LERBeran GEZG NAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBahçe Bitkileri Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Köksal DEM RBu çalışma; ring (yüzük) kültüründe farklı saksı büyüklüklerinin lale soğanı oluşumu veözelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla 2005-2006 Ekim-Temmuz ayları arasında AnkaraÜniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü serasında yürütülmüştür. Araştırmadafarklı saksı büyüklüklerinin lalelerde yaprak sayısı (adet), bitki boyu (cm), ana soğanda çap,ana soğanda boy, ana soğanda ağırlık (g), kardeş soğan sayısı (ana soğan dahil) ve toplamsoğan ağırlığı (ana soğan dahil) (g) değerleri üzerine etkileri tespit edilmiştir. Denemedebitkisel materyal olarak Queen of Night ve Negrita lale çeşitleri, yetiştirme ortamı olarak isetorf kullanılmıştır. Yetiştirmede taban kısımları çıkartılmış 1 lt, 3 lt, 5 lt, 7 lt hacimlerdeplastik saksılar kullanılmıştır. Deneme sonucunda farklı saksı büyüklüklerinin lalelerdeyaprak sayısı, bitki boyu, ana soğan çapı, ana soğan ağırlığı, kardeş soğan sayısı (ana soğandahil) üzerine istatistiksel olarak bir etkisinin bulunmadığı ancak ana soğan boyu ve toplamsoğan ağırlığı üzerine etkili olduğu saptanmıştır.2007, 49 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE EFFECTS OF DIFFERENT POT SIZE ON THE FORMATION ANDCHARACTERISTICS OF TULIP BULB AT THE RING CULTUREBeran GEZG NAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of HorticultureSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Köksal DEM RThis study has been carried out between October 2005 and July 2006 at Ankara UniversityAgriculture Faculty Department of Horticulture green house in order to determine the effectsof different pot size on the formation and characteristics of tulip bulb at the ring culture. Inthis study effects of different pot size on the values of leaf number, plant height, primary bulbcircumference, primary bulb length, primary bulb weight (g), secondary bulb number(including primary bulb) and total bulb weight (including primary bulb) (g) in tulip have beenmeasured. Queen of Night and Negrita tulip species were used as a plant material and torfwere used as growth media in the trial. 1lt, 3lt, 5lt and 7lt volumes of pots separeted base partswhich base parts cutout have been used in the growing. At the end of this trial it has beendetermined that different pot size has no statistical effect on the leaf number, plant height,primary bulb circumference, primary bulb weight, secondary bulb number (including primarybulb), however has an effect on primary bulb length and total bulb weight in tulip.2007, 49 pages