Doğrudan gelir desteğinin haymana ilçesinde tahıl yetiştiren tarım işletmelerine ekonomik etkileri
The Economıc impact of the direct income support on the grain producıng farms in haymana district
- Tez No: 196466
- Danışmanlar: PROF.DR. TANER KIRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Arpa, Yulaf, Doğrudan Gelir Desteği, Path Analizi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziDOĞRUDAN GELİR DESTEĞİNİN HAYMANA İLÇESİNDE TAHIL YETİŞTİRENTARIM İŞLETMELERİNE EKONOMİK ETKİLERİÜZERİNE BİR ARAŞTIRMASüleyman ODABAŞIAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Ekonomisi Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Taner KIRALBu araştırma, Ankara İli Haymana İlçesinde tahıl üreten tarım işletmelerinde yürütülmüştür.Araştırmada kullanılan veriler, tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilen 45işletmede yapılan anketler ile elde edilmiştir. Doğrudan Gelir Desteği'nin tahıl yetiştirenişletmeler üzerindeki ekonomik etkileri araştırılmıştır. Elde edilen veriler 2005-2006 üretimdönemine aittir.İşletmelerde bir çiftçi ailesi ortalama 5,69 nüfusa sahiptir. Ortalama işletme arazisi genişliği179,07 dekardır. İşletmelerde aktif sermayenin %78,92'sini çiftlik sermayesi, %21,08'ini iseişletme sermayesi oluşturmaktadır.İşletmelerde elde edilen gayrisafi üretim değerinin %74,89'u bitkisel üretim değerinden,%25,11'i ise hayvansal üretim değerinden oluşmaktadır. İşletmelerde ortalama saf hasıla9.429,45 YTL' dir. Toplam aile geliri 11.106,16 YTL olup, bunun %78,28'ini tarımsal gelir,%21,72'sini tarım dışı gelir oluşturmaktadır. Ekonomik ve mali rantabilite ise sırasıyla %8,10ve %7,58'dir.Path analizi sonucu DGD'inin tarımsal gelirdeki değişmelerin %18,92 kadarını açıkladığısaptanmıştır.2007, 140 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE ECONOMIC IMPACT OF THE DIRECT INCOME SUPPORT ON THE GRAINPRODUCING FARMS IN HAYMANA DISTRICTSüleyman ODABAŞIAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural EconomicsSupervisor : Prof.Dr. Taner KIRALThis research was carried out on the farms which produce grain in Haymana district. The dataused in this study was obtained from 45 farms which are selected by the stratified randomsampling method. The data covers the 2005- 2006 production period.The average household size of the farms under the study was 5,69 persons per farm. Theaverage cultivated area of the farms was 179,07 decares. Of the total current asset value of thefarms, the farm fixed capital constitutes 78,92%,and the operating capital constitutes 21,08%.Of the gross production value on the farms, crop production accounts for 74,89% and animalhusbandry accounts for 25,11%. On the farms studied, the average net return on total capitalis 9.429,45 YTL. The average total farm family income was 11.106,16 YTL; and of thisamount, 78,28% constitutes the average net farm income and 21,72% constitutes the non-agricultural income. Rate of return on total capital and the rate of return on operator?s capitalare 8,10 % and 7,58%, respectively.The result of path analysis, the DGD explains 18,92% of the change on the farm income.2007, 140 pagesKey Words : Wheat, Barley, Oats, Direct Income Support, Path Analysis.