İlköğretim ikinci kademe fen bilgisi dersi kimya konularında model kullanımının öğrenci başarısına etkisi
The effect of the use of models in chemistry subject of science lesson in secondary schools on students' success
  1. Tez No: 196485
  2. Yazar: ORHAN ZEYNELGİLLER
  3. Danışmanlar: PROF. NAZMİ TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Analoji, Atom, Fen Bilgisi Eğitimi, Kavram Yanılgıları, Kavramsal Öğrenme, ModelKullanımı, Yapılandırmacı Öğretim
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Araştırmanın amacı; 7.Sınıf öğrencilerinin, Fen Bilgisi dersinde ?Maddenin ç YapısınaYolculuk? ünitesi , ?Atomun Yapısı? konusunu içeren Yapılandırmacı yaklaşımı temel alarak özelolarak tasarlanan model kullanılarak işlenen dersin öğrenci başarısına, Fen Bilgisi dersini sevdirme vebu derse karşı olumlu tutum geliştirme etkilerini incelemektir.Araştırmada yapılandırmacı yaklaşımı temel alan kavramsal değişim yaklaşımına yönelikolarak model kullanarak yapılan öğretim ile geleneksel öğretimin öğrenci başarısına etkisiaraştırılmıştır. Bu nedenle, araştırmada Compbell ve Julion'un eğitimde başarıyla uyguladıklarınıbelirttikleri ön test - son test kontrol grup modelinden yararlanarak deney deseni oluşturulmuştur.Araştırma Manisa'nın Demirci lçesinde rasgele seçilmiş Atatürk lköğretim Okulu veCumhuriyet lköğretim okulunda yürütülmüştür. Uygulamanın yapıldığı bu iki okulun 7. sınıflarından, birdeney ve bir de kontrol grubu oluşturulmuştur.Bu çalışma için; Fen Bilgisi 7. Sınıf ? Maddenin ç Yapısına Yolculuk? ünitesinin ?AtomunYapısı? konusunu içeren model hazırlanmıştır. Atomun yapısının model ile gösterimi renkli, atomşekillerinin ve sözel ifadelerin yer aldığı bir kitap formatı şeklinde hazırlanmıştır.Materyal derste kullanılmadan önce deney grubu olarak nitelendirilen öğrenciler üçer kişilikgruplara ayrılarak ?Atomun yapısı? konusu 6 ders saati boyunca yapılandırmacı yaklaşımyöntemlerinin içinde yer alan, modelle öğretim yöntemi kullanılarak işlenmiştir. Araştırmada çalışmagrubunu, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında Manisa ili Demirci ilçesindeki Atatürk lköğretim Okulu ileCumhuriyet lköğretim okulu, 7. sınıflarda öğrenim gören 84 öğrenci oluşturmaktadır. Deney ve kontrolgruplu bir çalışma deseni belirlenmiş, her iki gruba da geçerlik ve güvenirliği yüksek aynı sorularıiçeren ön test uygulanmıştır. Deney grubunda ?Atom ve yapısı? konusu yapılandırmacı yaklaşımı temelalan özgün model kullanımı ile işlenmiş, kontrol grubunda ise geleneksel öğrenme ortamlarında dersgerçekleştirilmiştir. Ders bitiminde her iki gruba da aynı çoktan seçmeli test son test olarakuygulanmış, son testlerden 18 hafta sonra hatırlama testi uygulanmış ve elde edilen sonuçlar SPSSpaket programı ile analiz edilmiş ve bulgulara ulaşılmıştır. Ayrıca deney ve kontrol gruplarından özelbir yöntemle seçilen öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır.Verilerin analizi sonucu elde edilen bulgular; 1. Model kullanılarak işlenen ders öğrencilerinbaşarısını arttırır, 2. Model kullanılarak işlenen ders öğrencilerin konuları hatırlama düzeylerini arttırır,3. Model kullanılarak işlenen ders öğrencilerin bilgileri anlamlandırmalarını sağlar, şeklinde tespitedilmiştirAraştırmadan elde edilen verilere dayanılarak ortaya konulan sonuçlar şunlardır;• lköğretim 7. sınıf Fen Bilgisi dersinde `Atomun Yapısı' konusunun öğretiminde, yapılandırmacıyaklaşım temel alınarak hazırlanmış modellerle oluşturulan öğrenme ortamındaki deney grubuöğrencilerinin ön-test ortalamaları ile geleneksel öğrenme ortamlarının oluşturduğu kontrol grubuöğrencilerinin ön-test ortalamaları arasında, deney grubu lehine anlamlı fark yoktur. Araştırmanın busonucuna göre çalışma başlangıcında seçilen iki grubun hazır bulunuşlukları aynı düzeydedir. Çalışmagruplarının eşitliği bu bulgular ile doğrulanmıştır.• lköğretim 7. sınıf Fen Bilgisi dersinde `Atomun Yapısı' konusunun öğretiminde, yapılandırmacıyaklaşım temel alınarak hazırlanmış modellerle oluşturulan öğrenme ortamındaki deney grubuöğrencilerinin son-test ortalamaları ile geleneksel öğrenme ortamlarının oluşturduğu kontrol grubuöğrencilerinin son-test ortalamaları arasında, deney grubu lehine anlamlı fark vardır. Araştırmanın busonucuna göre model kullanılarak işlenen dersin öğrencilerin başarısını arttırmada, gelenekselyöntemden daha etkili olduğu görülmüştür.• lköğretim 7. sınıf Fen Bilgisi dersinde `Atomun Yapısı' konusunun öğretiminde,18 hafta sonrauygulanan hatırlatma testi sonucunda deney grubu öğrencilerinin hatırlama düzeyleri kontrol grubuöğrencilerine göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu da bize yapılandırmacı kuramı temel alarakkullanılan yönteminin geleneksel öğretim yöntemlerini temel alınarak işlenen derslere oranlaöğrencilerin, öğrendikleri bilgileri hatırlama düzeylerini artırdığını göstermektedir. Araştırmada,kontrollü deneyler her iki okulda da uygulanmış ve benzer sonuçlar elde edilmiştir.• lköğretim 7. sınıf Fen Bilgisi dersinde `Atomun Yapısı' konusunun öğretiminde,yapılandırmacıkuram temel alınmış model kullanarak yapılan eğitimin üst düzey bilişsel yeterlilikleri geliştirdiğigözlenmiştir. Öğrencilerle yapılan görüşmeler esnasında, deney grubu öğrencilerinin analiz, sentez,değerlendirme gerektiren sorulara neden ve nasıl olduğuna dair bilimsel bir açıklama getirebildiği,kontrol grubu öğrencilerinin ise büyük çoğunluğunun hiç açıklama getiremediği, çok az bir bölümününde kabul edilebilir bir açıklama getirdiği gözlenmiştir. Bu durum geleneksel öğretim metotlarının feneğitiminde sadece başarıyı düşürmekle kalmadığını, fen eğitiminin önemli bir parçası olan ?neden ? ,nasıl ? ? soruları kullanılarak yapılan sorgulamacı bir anlayışı öğrencilere kazandırmada yetersizkaldığını göstermektedir. Fen Bilgisi dersi, yapısı gereği üst düzey bilişsel yeterliliklerin gerekli olduğubir derstir ve öğrencilerin bu yeteneklerini geliştirecek öğrenme ortamları sunulması, iyi bir fen eğitimiiçin kaçınılmazdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe aim of present study was to examine the effects on the success in science lesson, makingit to be loved by the students and developing a positive attitude to the science lesson given to thestudents using specially designed model based on the constructive approach including the topic of?Structure of the Atom? in the unit of ?Journey into the internal structure of matter? in science lesson ofstudents in 7th grade.The present study investigated the effects on the success of the students of the traditionaleducation and the education given by using the model directed to the approach to conceptual changebased on the constructive approach. Thus, experimental design was created using the pretest-posttestcontrol groups noted by Campbell and Julion to be applied successfully for educational purposes .The study was conducted in Atatürk and Cumhuriyet primary schools randomly chosen inDemirci County of Manisa City. An experimental group and a control group was made from thestudents of 7th grade of both schools.For the present study, the model was prepared containing the topic of ?Structure of the Atom?in the unit of ?Journey into the internal structure of the matter? in science lesson for 7th grade.Illustrations of atomic structure was prepared in the color-book format in which illustration and verbalexpressions were included.Before the material was used for the lesson, the students were divided into groups of 3, andthen the subject of ?Structure of the Atom? was given to the students for 6 lesson-hours using themethod of training through model containing the constructive approach methods. Study group of thepresent study consisted of 84 students attending on 7th grade of Atatürk and Cumhuriyet primaryschools in Demirci County of Manisa City in 2005-2006 educational season. A study design wasmade with experimental and control groups and both groups underwent a pretest containing the samequestions with high accuracy and reliability. In the experimental group, the topic of ?Atom and itsstructure? was given through the unique model based on the constructive approach. Upon completionof the lesson, both groups underwent posttest. 18 weeks after the posttest, both groups underwentrecalling test and the obtained results were analyzed using the SPSS software. Furthermore, a semi-constructed interview was made with the students chosen from the experimental and control groupsusing a special method.Findings obtained from data analysis were as follows: (1) The lesson given using the uniquemodel enhances the success of students. (2) The lesson given using the unique model enhances thelevel of the students to recall the subjects. (3) The lesson given using the unique model enhancesleads the students to comprehend the lesson.The results of the current study were as follows:• There was no significant difference between average pre-test scores of the experimentalgroup in the educational setting created with the models prepared based on the constructiveapproach and the control group consisting of the traditional educational setting. Levels of bothgroups to be prepared to the lesson were found to be similar. Equality of the both studygroups was affirmed by these findings.• There was a significant difference in favor of the experimental group between average post-test scores of the experimental group in the educational setting created with the modelsprepared based on the constructive approach and the control group consisting of thetraditional educational setting. This finding showed that the lesson given using the uniquemodel was more effective than the traditional method in enhancing the success level of thestudents.• According to the results of recalling test applied 18 weeks after the topic of ?Structure of thethAtom? had been given to the students of 7 grade in the science lesson, recalling level of thestudents was found to be higher in the experimental group than in the students in the controlgroup. This, in turn, indicates that the method used in the current study based on theconstructive theory enhanced recalling level of the students compared to the lessons givenbased on the traditional educational methods. Controlled experiments were applied in bothschools and similar results were obtained.• It was observed that the instruction given using the unique model based on constructivetheory in teaching the topic of ?Structure of the Atom? in science lesson in 7th grade of primaryschools improved cognitive adequacy. During the interviews with the students, it wasobserved that the students in the experimental group could made scientific explanations andqueries for the questions requiring analysis, synthesis and evaluation whereas majority of thestudents in the control group couldn?t make such explanations, indicating that the traditionaleducational methods not only lowered the success level in scientific education but also failedto lead the students to gain a inquiring understanding containing the questions of ?why?? and?how??. The science lesson inherently requires high-level cognitive adequacies, and for agood science education, it is inevitable to provide the students with educational settings toimprove their such skills.KEYWORDS: Analogy, Atom, Conceptual learning, Conceptual Mistakes, Constructive Teaching,Model Application, Science Education