Borlu sulama sularının biber bitkisinin (Capsicum annuum L.) verim ve kalitesine etkisi
Effect of irrigation water contains different boron concentration on pepper (Capsicum annuum l.) yield and quality
  1. Tez No: 196486
  2. Yazar: AYLİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ ERÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber (Capsicum Annuum L.) verimi, bor, sulama suyu borkonsantrasyonu, Pepper (Capsicum Annuum L.) yield, boron, boron concentration of irrigationwater
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBORLU SULAMA SULARININ BİBER BİTKİSİNİN (Capsicum Annuum L.)VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİAylin ÇELİKAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. A. Zeki ERÖZELBu çalışmada, topraktaki bor toleransı 1.0-2.0 mg/L olan sivri biber (Capsicum Annuum L)bitkisinin, sulama suyundaki değişik bor konsantrasyonlarına karşı dayanımı, verim ve kaliteyönünden kontrolsüz sera koşullarında saksı denemeleri ile 2006 yılında araştırılmıştır.Araştırmada, B1=0.06 mg/L (şahit), B2=1.00mg/L, B3=2.00 mg/L, B4=4.00 mg/L, B5=6.00mg/L ve B6=10.00 mg/L olmak üzere 6 farklı bor konsantrasyonlarını içeren sulama sularıkullanılmıştır. Deneme, tesadüf parselleri biçiminde 5 tekrarlı olarak (6x5) yürütülmüştür.Deneme sonucunda, bitkinin yeşil aksamı ve meyve verimi, bitki su tüketimi, kimyasal vefiziksel kalite unsurları ve bitkinin bünyesine aldığı bor miktarları ile deneme sonundatoprakta biriken bor miktarları istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Buna göre, yaşmeyve verimleri deneme konularında bor düzeyinden etkilenmiştir. B1 konusundan alınanverim 75,65 g/saksı olarak elde edilmiş, bu değer baz alındığında B2, B3 ve B4 konularındaverim sırası ile şahit parsele göre %13, 6 ve 10 oranında yükseliş gözlenirken B5 ve B6konularında sırası ile %26 ve %27 oranında düşüş gözlenmiştir. Meyve boyu değerleriüzerinde yapılan analizlerde ise yalnız B6 konusu diğer konulardan farklılık göstermiştir.Araştırmada bor konsantrasyonlarına göre meyve sayısı ve meyve çapı değerlerinde önemlifarklılıklara rastlanmamıştır. Meyvede, yapraklarda ve toprakta oluşan bor birikimi değerleride uygulanan sulama suyunun bor içeriğine paralel olarak artış göstermiştir.2007, 55 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEFFECT OF IRRIGATION WATER CONTAINS DIFFERENT BORONCONCENTRATION ON PEPPER (Capsicum Annuum L.) YIELD AND QUALITYAylin ÇELİKAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Farm Structures and IrrigationSupervisor: Prof.Dr. A. Zeki ERÖZELIn this study, boron resistance of pepper (Capsicum Annuum L.) against various boronconcentrations in irrigation water was investigated. A pot experiment under uncontrolledgreenhouse conditions was carried out during the year 2006 and yield and quality parameterswere used as the indicator against boron concentrations. Six different boron concentrations asof B1=0.06 mg/L (as control), B2=1.00mg/L, B3=2.00 mg/L, B4=4.00 mg/L, B5=6.00 mg/Land B6=10.00 mg/L were used in a randomized block design with 5 replications.Results were statistically evaluated based on yield, evapotranspiration, chemical and physicalquality components and the boron accumulation in the fruits and leaves, and the accumulationof boron in the soil. Statistically significant effects were observed in yield with differentboron concentrations. The yield from control treatment was 75,65 g/pot. With regard tocontrol treatment, while 13, 6 and 10% yield increases were obtained from B2, B3 and B4treatments, respectively, 26 and 27% yield decreases were obtained from B5 and B6treatments, respectively. With regard to plant height, only B6 treatment has exhibitedstatistically significant difference. Statistically significant differences were not observed innumber of fruits and fruit diameter. Boron accumulation in fruit, leaves and soil exhibitedparalel increases with boron concentrations in irrigation water.2007, 55 pages