Acetobacter xylinum un suşlarında selüloz üretimi ile yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi
Determination of cellulose production and fatty acid composition in acetobacter xylinum strains
  1. Tez No: 196508
  2. Yazar: ARİF KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LÜTFÜ ÇAKMAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: G. xylinus, bakteriyel selüloz, yağ asidi, G. xylinus, bacterial cellulose, fatty acid
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziAcetobacter xylinum'un SUŞLARINDA SELÜLOZ ÜRET M LE YAĞ AS DKOMPOZ SYONUNUN BEL RLENMESArif KAYAAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüGıda Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. M. Lütfü ÇAKMAKÇIBu çalışmada, selüloz üreten bakterilerin farklı glikoz konsantrasyonlarında ürettikleriselüloz miktarları ile yağ asidi kompozisyonundaki değişimler arasındaki ilişkininbelirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada referans suş olarak Gluconacetobacter xylinusNRRL B-759 ve Gluconacetobacter xylinus NRRL B-1034 kullanılmıştır. AyrıcaManisa-Salihli'den ev yapımı sirkeden izole edilen iki farklı Gluconacetobacter xylinussuşu kullanılmıştır. Bu suşlar kullanılarak farklı glikoz konsantrasyonlarında selülozmiktarları ve yağ asidi kompozisyonları belirlenmiştir.Denemeler sonucunda üretilen selüloz miktarı 0,057 g/l ile 2,400 g/l arasındabulunmuştur. Glikoz konsantrasyonu ile selüloz miktarı arasında belli bir ilişkigözlenememiştir. En yüksek selüloz üretimi Gluconacetobacter xylinus NRRL B-759suşundan elde edilmiştir. Yerel suşların selüloz verimi diğerlerine göre daha düşükdüzeyde olduğu gözlemlenmiştir.Selüloz üretimi için inkübe edilen besi yerlerinden elde edilen hücrelerde yağ asidianalizi yapılmıştır. Analiz sonucunda en fazla miristik asit bulunmuştur. Yağ asidikompozisyonu ile; glikoz konsantrasyonunun değişmesi ve selüloz miktarı arasında birkorelasyon bulunamamıştır.2007, 34 sayfa
Özet (Çeviri)
Master ThesisDETERMINATION OF CELLULOSE PRODUCTION AND FATTY ACIDCOMPOSITION IN Acetobacter xylinum STRAINSArif KAYAAnkara UniverstyGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Food EngineeringSupervisor: Prof. Dr. M. Lütfü ÇAKMAKÇIIn this study, the interactions between the production of bacterial cellulose and fattyacid composition using cellulose producer bacteria in different glucose concentrationwere determined. Gluconoacetobacter xylinus NRRL B-759 and NRRL B-1034 wereused as reference strains. In addition, two different Gluconoacetobacter xylinus strainsfrom home made cider in Manisa-Salihli were also used. Cellulose production and fattyacid composition of all strains were investigated in various glucose concentrations.Cellulose productions of strains were changed between 0,057 and 2,400 g/l. Nointeraction between cellulose production and glucose concentrations was observed. Thebest productive strain was Gluconoacetobacter xylinus NRRL B-759. Celluloseproduction of other strains were lower than that of reference strains.Fatty acid analysis of cells obtained from media using for cellulose production werecarried out. Miristic acid was found at high concentrations in all samples. No correlationwas found among fatty acid composition, cellulose production and variations of glucoseconcentrations.2007, 34 pages.