Cam-seramik BSCCO süperiletken sistemde whiskerlerin eldesi, fiziksel, manyetik ve elektriksel özelliklerinin belirlenmesi
Production of glass-ceramics BSCCO superconducting whiskers and determination of physical, magnetic and electrical properties
- Tez No: 196868
- Danışmanlar: PROF.DR. EYYÜPHAN YAKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süperiletkenlik, BSCCO süperiletken, Whisker, Kritik akımyoğunluğu, Superconductivity, BSCCO superconductors, whiskers, critical currentdensity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziCAM-SERAMİK BSCCO SÜPERİLETKEN SİSTEMDE WHİSKERLERİNELDESİ, FİZİKSEL, MANYETİK VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİNİNBELİRLENMESİSerdar ALTINİnönü ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilimdalı80 + ix sayfa2005Danışman: Prof. Dr. M. Eyyüphan YakıncıBu çalışmada cam-seramik yöntemi kullanılarak BSCCO sisteminde nano/mikroboyutlarda Bi-2212 whiskerler üretilmiştir. Üretilen whiskerelerin Fiziksel,mikroyapısal ve manyetik özellikleri incelenmiştir. Bi konsantrasyonunun whiskerbüyümesine katkısı ve yapıda meydana getirdiği değişiklikler araştırılmıştır.Whisker oluşumu için optimum kompozisyonun Bi3Sr2Ca2Cu3Ox olduğu,whisker boyutlarının diğer kompozisyona göre daha uzun olduğu bulunmuştur. Fakat Bimiktarı artırılarak üretilen whiskerlerde süperiletkenlik ve mikro yapısal açıdan çok azmiktarda farklılıklar bulunmuştur. Bi miktarının daha da artırılmasıyla whiskeroluşumunun duruduğu gözlenmiştir. Bunun yanında oluşan whiskerlerinBi2Sr2Ca1Cu2Ox fazında olduğu ortaya çıkmıştır. Farklı kompozisyonlar için üretilenwhiskerlerde kritik akım değerleri ve geçiş sıcaklıklarının yaklaşık aynı olduğubulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisPRODUCTION OF GLASS-SERAMICS BSCCO SUPERCONDUCTINGWHISKERS AND DETERMINATION OF PHYSICAL, MAGNETIC ANDELECTRICAL PROPERTIESSerdar ALTINInonu UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Physics80 + ix pagesSupervisor: Prof. Dr. M. Eyyüphan YakıncıIn this study, nano/micro size Bi-2212 whiskers have been fabricated usingconventional melt-quenching technique. Physical, microstructural and magneticproperties of the whiskers obtained were investigated. The effects of the excess Bi-amount in the system on the growth of the whiskers and on the superconductingproperties were also examined.The optimum nominal composition for the whisker formation was found to beBi3Sr2Ca2Cu3Ox.in which the length of the whiskers was longer than that of the othercompositions. However, less difference in the superconducting and microstructuralproperties was obtained, compared to the whiskers containing excess Bi (for the 4223and 5223 systems). It was observed that the whiskers did not form in the system withthe further increase of the Bi-amount. The main phase obtained in all the samplesprepared was Bi-2212. The critical current density, Jc, and superconducting transitiontemperature, Tc, of the whiskers produced in different initial compositions were found tobe almost equal.