Boru hatlarında toz kömür pnömatik taşınımının modellenmesi
Modelling of pulverized coal conveying in pipe systems
  1. Tez No: 196869
  2. Yazar: CEYDA TURASAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞE SARIMEŞELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pnömatik Taşınım, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği(CFD), TürbülansModelleri, Gaz-Katı Sistemleri, Pneumatic Conveying, Computational Fluid Dynamics(CFD), Turbulence Models, Gas-Solid Systems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBORU HATLARINDA TOZ KÖMÜR PNÖMAT K TAŞINIMININ MODELLENMESCeyda Turasaynönü ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Mühendisliği Anabilim Dalı67+xi sayfa2006Danışman: Y. Doç. Dr. Ayşe SarımeşeliPnömatik taşınım, gaz akımı kullanılarak bir boru hattında katı maddelerin taşınmasıyöntemidir. Günümüze kadar pnömatik taşınımın kullanım alanları gitgide artmıştır vepnömatik taşınım kimyasal, farmasetik, gıda, mineral işlenmesi, çelik, plastik, kauçuk veelektrik güç üretimi endüstrilerini kapsayan çok geniş bir uygulama alanına sahiptir.Bu çalışmanın esas amacı boru hatlarında toz kömürün pnömatik taşınımı ve termiksantrallerde kullanılan bifurkatörler için bilgisayar destekli bir modelleme yapmak,bifurkatörün kolları arasında homojen ayrılmayı sağlayacak için bir eleman tasarlamaktır.Sunulan çalışmanın ilk aşamasında FLUENT ve önişlemcisi GAMBIT kullanılmıştır.Boru hattının katı modeli GAMBIT'te çizilerek meshlerine ayrılmıştır. Bundan sonra modelFLUENT çözücüsüne alınmış ve sınır koşulları verilmiştir. Nümerik çalışmalarda yoğunlukolarak 1500, 700 kg/m3 ve her bir yoğunluk için 1, 10, 30, 53, 75, 106, 150 µm parçacıkçapına sahip parçacıklar kullanılmıştır. Nümerik çalışmaların sonuçları boru hattında herhangibir eleman olmaksızın, optimum parçacık boyutunun 30 µm ve optimum besleme açısının 90°olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte bifurkatörde homojen ayrılma için bir elemantasarlanmış ve her bir parçacık çapı ve yoğunluğu için homojen dağılımı sağlayabilecekinversör vana konumu hesaplanmıştır.kinci aşamada deneyler, -150+106, -106+75, -75+53, -53µm parçacık çap aralığı,1150 kg/m3 yoğunluğa sahip kömür parçacıkları ve aynı parçacık çapı aralığındaki 700 kg/m3yoğunluğa sahip kül parçacıkları ile yapılmıştır.Bir dizi denemenin ardından, bifurkatörde homojen ayrılmayı sağlamak için“inversörvana”olarak adlandırılan uygun bir parça bulunmuştur. Her bir parçacık çap ve yoğunlukdeğeri için yapılmış olan deneysel ve nümerik çalışmaların sonuçlarından, önerilen parçanınneredeyse çalışmada kullanılan tüm parçacık yoğumluk ve çapları için homojen ayrılmayısağladığı kesinlikle görülebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisMODELLING OF PULVERIZED COAL PNEUMATIC CONVEYING IN PIPE SYSTEMSCeyda TurasayInonu UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Chemical Engineering67+xi pages2006Supervisor: Y. Doç. Dr. Ayşe SarımeseliPneumatic conveying is a method of transportation of bulk products in a pipeline usinga gas stream. Application fields of pneumatic conveying increased gradually until today andpneumatic conveying have a wide range of application fields that include chemical,pharmaceutic, food, mineral processing, steel, plastic, rubber and power generation industries.The main objective of this study was to make a computer aided modelling of thetransport of pulverised coal and the bifurcators used in pipelines, such as in power generationindustry, AND to suggest a new design or a piece of equipment to be able to obtain forhomogeneous distribution of the particles between the arm of the bifurcator.In the first stage of the presented work, FLUENT and its preprocessor GAMBIT wasused. The solid model of the pipeline system was drawn in GAMBIT and was divided intomeshes. Then, it was transported to FLUENT and the boundary conditions were defined. Inthe numerical studies, the particle density range of were 1500, 700 kg/m3 and a particle sizerange of 1, 10, 30, 53, 75, 106, 150 microns. The results showed that the optimum particlesize was 30 microns and angle of feed was 90 degrees without introducing any suggestedelement to the pipeline. However, a new element was designed and obtained position ofinversor valve to be able to homogeneous distribution for each particle diameter and densityIn the second part of the present study, the experiments were performed with coalparticles that have diameters of -150+106, -106+75, -75+53, -53 microns and a density of1150 kg/m3 . Also the ash particles with same particle diameter range as the pulverised coalthat have a density of 700 kg/m3 were used.After a series of trials, a convenient piece that can be called `inversor valve? was foundsuitable for the homogeneous distribution of the powdered material in bifurcator. From theresults of both the experimental and numerical studies carried out at each particle diameterand density values, it can be clearly seen that the suggested piece, supplied a homogeneousdistribution at almost of all particle density and size ranges used in the study.