İzmir ili kiraz üretim alanlarında görülen virüs hastalıklarının belirlenmesi üzerinde araştırmalar
Studies on the detection of virus diseases on sweet cherry in İzmir province
  1. Tez No: 196917
  2. Yazar: İSMAİL CAN PAYLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kiraz, virüs, tanılama, Sweet cherry, virus, detection
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma ile zmir ili Kiraz üretim alanlarında görülen virüshastalıkları ve yaygınlık oranları saptanmıştır. 2004 ve 2005 yıllarındayapılan arazi gözlemlerinde zmir ilininde kiraz üretimi yapan değişikyörelerden 400 örnek toplanmıştır. Surveyler sırasında kiraz ağaçlarındayaprak ve meyvelerde renk değişiklikleri ve şekil bozuklukları, ağaçlarınkabuk dokularında zamklaşma ve incelme gibi belirtilere rastlanmıştır.Virüs belirtisi gösteren ağaçlardan alınan örneklere test bitkilerinemekanik inokulasyon, ELISA ve PCR testleri uygulanarak mevcut olanvirüsler saptanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, kiraz ağaçlarında yaygınolan virüslerin Prune dwarf virus (PDV), Prunus necrotic ringspot virus(PNRSV), Apple chlorotic leaf spot virus (ACLSV) ve Plum barknecrosis stem pitting-associated virus (PBNSPaV) olduğu belirlenmiştir.Örneklerin bir kısmında ise birden fazla virüsün bir arada bulunarakkarışık enfeksiyonlar oluşturduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, the virus diseases and their incidence in sweetcherry production areas of Izmır provinces were determined. In the fieldtrips conducted in 2004 and 2005, total 400 samples from sweet cheerytrees were collected from various sweet cherry production areas in zmir.It was found that main symptoms of viruses on sweet cherry trees wereleaf deformations, yellowing, and bark necrosis during the survey. Theviruses in plant samples were detected by ELISA, PCR assays andmechanical inoculation of test plants. Based on our findings, it was foundout that Prune dwarf virus (PDV), Prunus necrotic ringspot virus(PNRSV), Apple chlorotic ringspot virus (ACLSV) and Plum barknecrosis stem pitting-associated virus (PBNSPaV) were the prevalentviruses. Moreover, it was seen that more than one virus were foundtogether in some plant samples as causing mixed infections.