Kükürt içeren kiral dienofiller ve diesel-alder reaksiyonları
Sulfhur containing chiral dienophiles and diels-alder reactions
- Tez No: 196966
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEP GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Halka Katılma Reaksiyonları, Sülfoksit, Dienofiller, E de er Ketenler, 2-Dihidropiridin, Cycloaddition, Sulfoxide, Dienophilles, Ketene Equivalents, 2-Dihdropyridine.Science
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZETBilim Uzmanlı ı TeziKÜKÜRT ÇEREN K RAL D ENOF LLERVED ELS-ALDER REAKS YONLARIHacer BAYRAKZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıTez Danı manı: Yrd. Doç. Dr. Zeynep GÜLTEK NOcak, 2006, sayfaSülfoksit içeren e de er ketenler birçok grup tarafından çalı ılmı tır. Katılma ürünü olanbisülfinil grubu kolaylıkla karbonil grubuna dönü mektedir. Halkalı ve halkalı olmayanketonlar do al bile iklerin sentezi için önemli ara ürünlerdir.Bu çalı mada, e de er keten 103 üç basamakta hazırlandı. Reaksiyonun anahtar basama ı,91'in m-CPBA ile rasemik olarak yükseltgenmesi sonucu %81 verimle dü ükdiasteroselektivite 96:97 (de:72:28) ele geçti. Bile ik 96-97 asetonitril içerisinde dietilaminkullanarak dienofil 103-104 bile iklerine kolayca dönü mü tür.103'ün N-Etoksikarbonil 1,2-dihidropiridin ile Diels-Alder reaksiyonu %20 verimle 76:24diasteroselektivite de 112'yi vermi tir.ÖZET (devam ediyor)
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc.ThesisSULFUR CONTAINING CHIRAL DIENOPHILESANDDIELS-ALDER REACTIONSHacer BAYRAKZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemistryThesis Advisor: Asst. Prof. Zeynep GÜLTEK NSulfoxide based ketene equivalents have been studied by many groups. The bis sulfinylgroup of the cycloadduct was readily converted into a carbonyl group. Cyclic and bicyclicketones are important intermediates in the synthesis of natural products.In this study, the ketene equivalent 103 has been prepared in three steps. The key stepinvolves a racemic oxidation of 91 with m-CPBA which occured with very lowdiastereoselectivity 96:97 (de: 72:28) in 81% yield. Compound 96-97 were easilyconverted to the dienophile 103-104 using diethylamine in acetonitrile.Diels-Alder reactions of 103 with N-Ethoxycarbonyl 1,2-dihydropyridine gave 20% of 112in 76:24 diastereoselectivity.ABSTRACT (continued)