Newton haraket kanunlarının öğretilmesinde bilgisayar destekli öğretimin öğrenci başarısına etkileri
The effects of computer assisted teaching on student's success in teaching Newton's movement laws
  1. Tez No: 196975
  2. Yazar: HARUN YAKAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İZZET KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik Öğretimi, Bilgisayar Destekli Öğretim, Pasif Uygulamalı BilgisayarDestekli Öğretim, Aktif Uygulamalı Bilgisayar Destekli Öğretim, Physic Education, Computer Assisted Education, Active Computer-AidedEducation, Passive Computer-Aided Education
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Teknolojinin ve bilgisayar tabanlı öğretim sistemlerinin hızla gelişimi gerek üniversitelerdegerekse ilk ve orta dereceli öğretim kurumlarında uygulanabilecek yepyeni öğretim tekniklerininoluşturulabilmesine olanak sağlamıştır. ?Bilgisayar Destekli Öğretim? de teknolojinin yeni ve etkinolarak kullanılabildiği bir öğretim tekniği olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışmada, fizik derslerinde teknolojinin gerekliliğini ortaya çıkarmak, somut kanıtlar eldeetmek için bilgisayarlardan yararlanmak uygun mudur sorusunun karşılığı aranmaktadır.Çalışma 2003-2004 öğretim yılının 2. döneminde PAÜ Eğitim Fakültesi Türkçe ÖğretmenliğiAnabilim Dalındaki 1. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Bu amaçla iki deney grubu gelenekselöğretim yöntemi uygulanan kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Deney gruplarından grup 2'ye YarıAktif Bilgisayar Destekli Öğretim (YAUBDÖ), grup 3'e ise Tam Aktif Bilgisayar DestekliÖğretim (TAUBDÖ) yöntemleri uygulanmıştır.Araştırma sonuçları, kontrol grubunda bulunan öğrencilere kıyasla grup 2 ve grup 3'te bulunanöğrencilerin fizik dersindeki başarılarında pozitif yönde gelişme olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The development of the technology and computer mediated education systems leads to explorenew teaching techniques that can be used at university, primary, and secondary classroom settings.Computer assisted education has been gaining acceptance as one of the technology used effectivelyin education systems.In this study, the necessity of the use of technology in science education was questioned inproviding such an evidence whether the utilization of computers in science education is a way toincrease achievement.The sample consisted of first class 60 students in Pamukkale University Turkish Department in2003-2004 2. semester education periods. For this purpose two experimental groups werecompared, with the control group using conventional learning approach. The experimental groupswere taken the active computer-aided education and passive computer-aided education,respectively.The results indicated that the experimental groups? success show a significant and positivechange due to control groups? students.