Düşük hızlı uçaklarda aerodinamik pervane tasarımı ve optimizasyonu
Aerodynamics design and optimization of a propeller for a low speed aircraft
- Tez No: 197073
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KEMAL APALAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Propeller design, aerodynamic, airfoil
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
iiiDÜŞÜK HIZLI UÇAKLARDA AERODİNAMİK PERVANE TASARIMI VEOPTİMİZASYONUHaluk DEMİRTAŞErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2006Tez Danışmanı: Prof. Dr. M. Kemal APALAKÖZETHava araçlarında için pervaneler, geçmişte olduğu gibi, günümüzde de hala önemlidir.Pervanelerin aerodinamik, yapısal ve performans konularındaki çalışmalar devametmektedir.Bu çalışmada, pervane palasının aerodinamik tasarımı yapılmıştır. Pervane palalarınıntasarımı öncelikle palalara etkiyen aerodinamik kuvvetlerin bilinmesini gerektirir.Pervane palaları akışkanlar dinamiği yönünden ve pala elemanın aerodinamiği ile ilgilitemel teorilerle tasarlanmıştır.Pervane palalarının tasarımıda, pervane palalarının tasarımında en sık rastlanan yöntemolan pala elemanı teorisi kullanılmıştır.İlk olarak pervane palasının tasarımı için metot geliştirilmiştir. Daha sonra palageometrisi pala performansına dayandırılarak düzeltilmiştir. Geometrisi düzeltilenpalanın performansı incelenmiştir. Çekme kuvveti ve şaft momentinde artış, verimdeise azalmanın olduğu görülmüştür.JavaFoil programı kullanılarak elde edilen profil kodları, SolidWorks 2004 kullanılarakpala geometrisi çizilmiştir. Pala profillerinin aerodinamik karakteristiklerinde FLUENT6.0 kullanılmıştır.Anahtar kelimeler. Pervane Tasarımı, Aerodinamik, Pala Profili
Özet (Çeviri)
vAERODYNAMICS DESIGN AND OPTIMIZATION OF A PROPELLER FORA LOW SPEED AIRCRAFTHaluk DEMİRTAŞErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. Sc. thesis, July 2006Thesis Supervisor: Prof. Dr. M. Kemal APALAKABSTRACTPropellers are stil important for aircraft as in the past. The studies on the aerodynamics,structure and performance of the propellers have continued.In this study, the aerodynamics design of a propeller blade was made. First the designof propeller blade requires to know how aerodynamic forces affect the blades. Thepropeller blades were designed by with considering fluid dynamics and the fundamentaltheories related with the aerodynamic of propeller component.İn the design of propeller blades the propeller component theory was mostly used as adesign method of propeller.Firstly, a method for the design of a propeller blade was developed, and then the bladegeometry was corrected based on the blade performance. The performance of thecorrected geometry of blade was also investigated. It was found that draw force andshaft moment increase, where as the efficiency decreases.The profile sections were drawn using JavaFoil programme, the blade geometry was ausing SolidWork 2004. Fluent 6.0 was used the aerodynamic characteristic of the bladeprofiles.