Durgun su ve açık kanal ortamında zemin geçirgenliğinin su alma borusuna ait hava girişine etkisi
Effect of permeability on air entraining of intakes in still water and open canal environment
- Tez No: 197074
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET KOCABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su alma borusu, Kritik batıklık, Hava girişi, Zemin geçirgenliği, Kritik Küresel Kuyu Yüzeyi, Intake, Critical submergence, Air entraining vortex, Permeability, CriticalSpherical Sink Surface
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Su alma borusuna hava ve sediment girişi hidrolik mühendisliğinde rastlanan önemli birproblemdir. Batıklık yeterli olmazsa su alma borusuna serbest yüzeyli çevrintiyle havagirişi olur. Su alma borusuna hava ve sediment girmesi durumunda hidrolik makine veyapıların işletimi, verimi ve bakımında bazı sorunlara sebep olmaktadır. Hava girişiniazaltmaya yönelik önlemlerden en başarılısı su alma borusu ile su üst seviyesiarasındaki mesafenin fazla tutulmasıdır. Hava girişinin olduğu andaki batıklık ?kritikbatıklık? olarak adlandırılır. Üniform kanal akımında su alma borusundaki kritikbatıklık, Kritik Küresel Kuyu Yüzeyi'nin (KKKY) yarıçapına eşittir.Bu çalışmada; durgun su ve açık kanal ortamında su alma borusunun kritik batıklıkmesafesinin değişimi deneysel olarak incelendi. Farklı kritik batıklık değerleri içinzemin geçirgenliğinin hava ve sediment girişine etkisi KKKY metodu ile karşılaştırıldı.KKKY metodunun bu tür çalışmalar için geçerliliği de test edildi.Ayrıca, elde edilen deneysel sonuçları kullanarak daha verimli kritik batıklık değerleribulmak için statistiksel Analiz Sistemi (SAS) programı ile modeller oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Air and sediment entraining at intake is an important problem encountered in hydraulicengineering. When the submergence of the intake is not sufficient, air and sedimententers the intake by means of a free-surface vortex. The entrained air and sediment cancause some difficulties in the operation, efficiency and maintenance of the hydraulicmachine and structures.The most common solution for avoiding air entrainment is to provide sufficientsubmergence to the intake. The value of the intake?s submergence when the vortexstarts entraining air is known as ?critical submergence?. The critical submergence for anintake in uniform canal flow is equal to the radius of the Critical Spherical Sink Surface(CSSS).In this study; the variation of critical submergence of intakes in still water and opencanal environment investigated experimentally. The effects of permeability on air andsediment entraining for different values of critical submergence are compared by meansof CSSS method. The validity of CSSS method for this kind of studies is also examined.Also, some models are formed to find more effective critical submergence values byStatistical Analysis System (SAS) software program using experimental results.