Menderes metamorfitleri içinde yer alan gabro ve metagabroların petrolojik ve metalojenik özellikleri (Manisa-Alaşehir Güneybatısı)
Petrologic and metallogenic features of gabro and metagabro in the Menderes metamorphites (Southwest Manisa-Alaşehir)
- Tez No: 197097
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNER ÇAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Menderes Masifi, Manisa-Alaşehir, tabakalı gabro, metagabro, amfibolit, titanyum, ilmenit, rutil, Menderes Massive, Manisa-Alaşehir, layered gabbro, metagabbro, amphibolite, titanium, ilmenite, rutile
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışma, Menderes Masifi Ödemiş-Kiraz Asmasifi kuzeyinde, Manisa-Alaşehirmetamorfitlerinde yapılmıştır. Çalışmanın amacı, inceleme alanının ve içinde yeralangabro, metagabro kütlelerinin petrolojik ve metalojenik özelliklerinin belirlenmesi,oluşum biçimi ve koşullarının ortaya çıkarılmasıdır.Çalışma alanında Menderes Masifi Çekirdek ve Örtü Serilerine ait metamorfikkayaçlar, epidot-granat-fels ve neojen yaşlı çakıltaşı, kumtaşı, kireçtaşı ardalanmasıile kuvaterner yaşlı alüvyonlar gözlenmektedir. Menderes Masifi'nde irili ufaklısayısız metagabro kütlelerinin varlığı bilinmektedir. Bunların en büyüğü, tez incelemealanı içinde yeralan Azıtepe Metagabro Kütlesi'dir. İlksel gabro özelliğini kısmenkorumuş olan kütle mineralojik, petrografik, petrolojik ve metalojenik özelliklerbakımından Menderes Masifi'nde bulunan diğer metagabro kütlelerinden farklılıklarsergiler.Azıtepe Metagabro Kütlesi tabakalı gabro özelliği sunar. Birincil ortopiroksen,klinopiroksen, ilmenit, titanomanyetit, manyetit mineral birlikteliği gözlenen örneklergabro, gabronorit olarak isimlendirilmiştir. Amfibol, biyotit, granat, sfen ve rutil gibiminerallerin ortaya çıktığı örnekler ise amfibolit ve granat amfibolit olaraktanımlanmışlardır. Gabrodan itibaren metamorfizma etkisiyle amfibolit, granatamfibolit oluşumu için kütlenin en fazla 6 kbar basınç ve 600 oC sıcaklıkta üstamfibolit fasiyesi koşullarından etkilendiği tespit edilmiştir.Azıtepe Metagabrosu % 25 `e varan metalik mineral içeriğine sahiptir. Bu MenderesMasifi metagabro kütlelerinde tespit edilen en yüksek değerdir. Ayrıca, çalışmaalanından elde edilen yapısal unsurların analizleri sonucunda dört plastik ve birkırılgan olmak üzere toplam beş deformasyon fazı ayırt edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed at Manisa-Alaşehir Metamorphites which is located inthe northern part of Ödemiş-Kiraz sub-massif of Menderes Massive. The mainpurpose of this study is to investigate the petrologic and the metallogenic features ofgabbro and metagabbro bodies in the area.The Core and Cover Series of Menderes Massive, epidote-garnet fels and Neogeneaged gravelstone, sandstone and limestone and Quaternary aged alluvium areobserved in the study area. Numerous metagabbro bodies in different sizes areknown in Menderes Massive. The biggest metagabbro body of Menderes Massiveexists in the study area, called as Azıtepe Metagabbro. The body has partiallypreserved its primary features show different mineralogical, petrologic andmetallogenic characteristics than the other metagabbro bodies of Menderes Massive.Azıtepe Metagabbro Body shows that layered gabbro features. Samples in whichprimary orthopyroxene, clinopyroxene, ilmenite, titanomagnetite and magnetitemineral assemblages observed were named as gabbro and gabbronorite. Whereas,samples in which amphibol, biotite, garnet, sphene and rutile observed were namedas amphibolite and garnet amphibolite. It has been determined that starting fromprimary gabbro, the body was affected from upper amphibolite facies conditions toform amphibolite and garnet amphibolite under the affect to metamorphism with 6kbar pressure and 600 oC temperature.Azıtepe Metagabbro has a metallic mineral content reaches up to 25 %. This is thehighest value detected composed with the other metagabbro bodies in MenderesMassive. Besides, according to the result of structural analyses four plastic and onerigid deformation phases have been distinguished in the study area.