6. ve 7. sınıf öğrencilerinin oran-orantı konusuna yönelik çözüm stratejilerinin; sınıf düzeyine, cinsiyete ve soru tipine göre değişiminin incelenmesi
An investigation on the sixth and seventh grade students' solution strategies related to the topic of ratio and proportion in terms of grade level, gender and item types
  1. Tez No: 197130
  2. Yazar: MESTURE KAYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ASLI ÖZGÜN KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, orantısal akıl yürütme, oran-orantıkonuları, çözüm stratejileri, bilinmeyen değeri bulma soru tipi, sayısal karşılaştırmasoru tipi, ilköğretim ikinci kademe öğrencileri, Mathematics education, proportional reasoning, ratio-proportion, solution strategies, missing value type of the questions, quantitative comparisontype of questions, elementary school students
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, altıncı ve yedinci sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütmegerektiren oran-orantı sorularının çözümünde kullandıkları çözüm stratejilerinin;sınıf düzeyi, cinsiyet ve soru tiplerine göre değişiminin incelenmesi amaçlanmıştır.Ayrıca; öğrencilerin oran-orantı problemleri ile karşılaştıklarında, farklı çözümstratejilerini nasıl kullandıklarının ortaya çıkarılması ve bu stratejileri seçmenedenlerinin belirlenmesi de ele alınmıştır.Çalışma, bir devlet okulundan seçilen iki tane altıncı ve iki tane yedinci sınıf olmaküzere, toplam dört sınıf üzerinde 2004-2005 güz dönemi öğretim yılındagerçekleştirilmiştir.Veri toplama aracı olarak, orantısal akıl yürütme testi ve görüşmeler kullanılmıştır.Elde edilen niceliksel veriler; frekans, yüzde hesabı ve kay kare testi analizleri ileincelenmiştir.Analiz sonuçlarına göre, öğrencilerin oran-orantı sorularını çözerken 15 değişikstrateji kullandıkları belirlenmiştir. Kullanılan bu stratejiler arasında birim oranstratejisinin, ilköğretim öğrencileri tarafından en çok kullanılan strateji olduğusaptanmıştır. Ayrıca, öğrencilerin tüm sorularda kullandıkları stratejilerde, farklısoru tipleri için farklı çözüm stratejilerine başvurdukları gözlenmektedir. Bilinmeyendeğeri bulma soru tiplerinde öğrenciler tarafından en sık kullanılan stratejiler; içler-dışlar çarpımı ve birim oran stratejileri iken; sayısal karşılaştırma soru tipleri içindenklik sınıfı ve toplamsal ilişki stratejileridir.Öğrencilerin görüşmelerde ifade ettikleri düşüncelere göre; çözüm stratejilerinitercih etme nedenlerini bir çok faktör etkilemiştir. Bu faktörler, iç etkenler ve dışetkenler olmak üzere iki ana başlıkta sınıflandırılmıştır. ç etkenlerin ön bilgiler,inançlar ve kişisel tercihler; dış etkenlerin ise problemin yapısı ve sunuluşu olduğubelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the solution strategies of sixth andseventh grade students on items required proportional reasoning skills in terms oftheir grade level, gender and problem types. Moreover, it was aimed at finding outhow students use these different solution strategies in proportional situations andthe reasons for preferring certain types of strategies.The study was conducted on two sixth grade and two seventh grade classes in apublic school in 2004-2005 academic year.The data were collected through proportional reasoning performance test andinterviews.The quantitative analyses were carried out by using frequency, percent and chisquare analyses. The results revealed that students used fifteen differentstrategies while solving proportional reasoning questions. The results alsorevealed that most commonly used strategy among these strategies was the unitrate by elementary school students. Furthermore, it was observed that studentsused different strategies for different types of problems. Commonly used strategiesfor missing value type of questions were cross multiplication algoritm and unit rate.For quantitative comparison type of questions students mainly used equivalenceclass strategy and additive strategies.According to the interview results, it was determined that several factorsinfluenced students? solutions? preferences. These factors were grouped into twocategories: internal and external factors. Internal factors were ?previousknowledge, beliefs and personal preference?; external factors were ?problem itselfand presentation of problem?.