Ana muharebe tankı atış sisteminin modellenmesi ve denetimi
Modelling and control of fire system for main battle tank
  1. Tez No: 197148
  2. Yazar: RAMAZAN ARIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tank silah sistemleri, OTT denetim, SÜGÖNDE, ileribeslemeli denetim, öngörülü denetim, sistem tanıyımı, tank gun systems, PID control, CGPC, feedforward control, predictivecontrol, system identification
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ANA MUHAREBE TANKI ATIŞ S STEM N N MODELLENMES VE DENET MRamazan ArıkÖZBu çalışmada Ana Muharebe Tankı (AMT) silah sisteminin modellenmesi vedenetimi benzetim yoluyla incelenmiştir. Tank silah sistemi, yan ve yükseliş olmaküzere iki eksende modellenmiştir. Kararlı ve 3. dereceden matematiksel modellerelde edilmiştir. Elde edilen doğrusal modellere, doğrusal olmayan etkiler eklenerekmodelin gerçeğe yakın olması sağlanmıştır.Elde edilen tank silah sistemi modeli kullanılarak çeşitli denetim yöntemleriylebenzetim çalışmaları yapılmış ve sonuçları karşılaştırılmıştır. Benzetimçalışmalarında OTT (Oransal-Türevsel-Tümlevsel) denetleçler ve SÜGÖNDE(Sürekli Zaman Genelleştirilmiş Öngörü Denetimi) yöntemi kullanılmıştır. Harekethalindeki araca yoldan gelen bozucu etkilerin silaha iletimini engellemek içinileribeslemeli denetim çalışmaları yapılmıştır. Sadece geribeslemeli (OTT veyaSÜGÖNDE) denetimin ve hem geribeslemeli hem de ileri beslemeli denetiminolduğu benzetim çalışmaları yapılmış ve sonuçları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
MODELLING AND CONTROL OF FIRE SYSTEM FOR MAIN BATTLE TANKRamazan ArıkABSTRACTIn this study, modelling and control of MBT?s (Main Battle Tank) gun systems hasbeen examined using simulation. Tank gun system has been modelled in 2-axis astraverse and elevation. The models obtained are stable and third order. Nonlineareffects have been coupled into the linear model obtained to emulate a real system.The obtained tank gun system model has been controlled with some controltechniques and their results have been compared. In simulation studies, PID(Proportional-Integral-Derivative) controllers and CGPC (Continuous timeGeneralized Perdictive Control) have been used. The feedforward control studieshave been done for rejection of disturbance from terrain. Firstly, only the feedbackcontrol techniques (PID or CGPC) have been used. Then, feedforward control isused with feedback control and the results have been compared.