Emeklilik planlarında fon varlıklarının aktüeryal değerlemesi
Actuarial valuation of fund assets in pension plans
- Tez No: 197190
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aktüerya Bilimleri, Actuarial Sciences
- Anahtar Kelimeler: Aktüeryal değerleme, emeklilik planı, varlık değerlemeyöntemleri, aktüeryal yükümlülük, düzgünleştirilmiş varlık değeri, pazar değeri, Actuarial valuation, pension plan, asset valuation methods, actuarialliability, smoothed asset value, market value
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aktüerya Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tezde, emeklilik planlarında belirli aralıklarla yapılan aktüeryal değerleme ile busürecin bir parçası olan varlık değerlemesi incelenmiştir. Aktüeryal değerlemede;planın bugünkü aktif katılımcılarına ileride sağlanacak yardımlar ile aylık almaktaolan pasiflere sağlanmakta olan yardımların, hesap tarihindeki bugünkü değerielde edilir. Bulunan yükümlülük toplamını karşılayacak varlıkların hesabında isevarlık değerleme yöntemleri kullanılmaktadır.Pazar değeri yöntemi, iskonto edilmiş nakit akış yöntemi, defter değeri yöntemlerive düzgünleştirilmiş değer yöntemleri varlık değerlemesinde kullanılabilecekyöntemlerden bazılarıdır. Özellikle son yıllarda, pazar değerindeki dalgalanmalarınetkisini azaltan düzgünleştirilmiş değer yöntemlerinin kullanımı yaygınlaşmaktadır.Çalışmada, emeklilik sonrası bir aylığın ödendiği, ölüm veya ayrılma durumundaise tek seferde bir tazminatın ödendiği, sanal bir emeklilik planının aktüeryaldeğerleme sürecine ilişkin bir uygulama yapılmıştır. Planın aktüeryalyükümlülükleri elde edilerek yaygın olarak kullanılan düzgünleştirilmiş değeryöntemleri ile varlık değerlemesi yapılmış ve sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, periodically made actuarial valuations in pension plans and assetvaluation, which is a part of the process, is analyzed. In actuarial valuation;present value of both benefits that will be provided to current active participants infuture and benefits that are provided to retirees receiving pensions, is determinedas at the calculation date. And asset valuation methods are used in calculating theassets which will meet the determined total liabilities.Market value method, discounted cash flow method, book value methods andsmoothed value methods are some of the methods which may be used in theasset valuation. Especially in the preceding years, use of smoothed valuemethods, which reduce the effect of market value fluctuations, is widespreading.In the study, an implementation of an actuarial valuation process is made, with useof a hypothetical pension plan where, after retirement pensions and in case ofdeath or withdrawal, a lump sum compensation, is paid. Actuarial liabilities of theplan is determined and also asset valuation is made with smoothed value methodswhich are widespread used, and the results are discussed.