Kesirli çok etkenli deneylerde çözüm ve en az sapma kavramı
Resolution and minimum aberration concepts for practional factorial designs
  1. Tez No: 197201
  2. Yazar: NAZAN DANACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLSÜM HOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kesirli çok etkenli tasarımlar, kod teorisi, Hamming kodları, en azsapma, Fractional factorial designs, coding theory, Hamming codes, minimumaberration
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
KES RL ÇOK ETKENL DENEYLERDE ÇÖZÜM VE EN AZ SAPMA KAVRAMINazan DanacıoğluÖZKesirli çok etkenli en az sapma tasarımları, en iyi tasarımlar olarak değerlendirilmekteve uygulamada yaygın olarak kullanılmaktadır.Bu çalışmada, 2-düzeyli kesirli çok etkenli tasarımların; kelime uzunluğu yapısı,çözüm, en az sapma vb. gibi yararlı özellikleri tanıtılmıştır.ki-düzeyli kesirli çok etkenli tasarımların cebirsel yapısı araştırılarak; kod teorisi,özellikle Hamming kodları, ile kesirli çok etkenli tasarımlar arasındaki ilişkiincelenmiştir.2-düzeyli kesirli çok etkenli tasarımlar, kodlardan (Hamming kodları, ikili doğrusal vedöngüsel kodlar) yararlanarak oluşturulmuş ve en az sapma ölçütüne göresıralanmıştır. Tasarımlar ve kod olarak karşılıkları bir katalogda toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
RESOLUTION AND MINIMUM ABERRATION CONCEPTS FOR FRACTIONALFACTORIAL DESIGNSNazan DanacıoğluABSTRACTFractional factorial experiments with minimum aberration are regarded as best designand are commonly used in practice.In this study useful characteristics of two-level fractional factorial experiments,namely word length pattern, resolution, aberration etc. are introduced.By exploring the algebraic structure of two-level fractional factorial designs, theconnection between coding theory, especially Hamming codes, and fractionalfactorial designs is investigated.Two-level fractional factorial designs are constructed from codes (Hamming, binarylinear and binary cyclic codes), and are ordered by the minimum aberration criterion.Designs and their corresponding codes listed in a cataloge.