Kimya eğitiminde yapılandırıcı yaklaşım ile geleneksel yaklaşımın karşılaştırılması
A comparison between traditional and constructivist teaching in chemistry education
- Tez No: 197200
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİLGÜN SEÇKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırıcı Yaklaşım, Geleneksel Yaklaşım, Kimya Eğitimi, Constructivist Teaching, Traditional Teaching, Chemistry Education
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı, yapılandırıcı yaklaşımla geleneksel yaklaşımın kimyaeğitiminde öğrenci başarısı açısından karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla ?kimyasalhesaplamalar? ve ?gazlar? konuları seçilmiştir.Araştırmanın evrenini Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi ve FizikEğitimi Anabilimdallarında okuyan 57 öğrenci oluşturmaktadır. Gazlar ve KimyasalHesaplar konusunda hazırlanan çoktan seçmeli testlerin güvenirlik ve geçerlikhesaplamaları için Kimya Eğitimi Anabilimdalı öğrencileri de dahil 140 öğrenci ileçalışılmıştır.Araştırma deneysel yöntemle gerçekleştirilmiş olup, deney ve kontrol grubu BiyolojiEğitimi ve Fizik Eğitimi birinci sınıf öğrencilerinden eşit olmak koşuluyla randomolarak seçilen öğrencilerden oluşmaktadır.Uygulamadan önce öğrencilerin hazır bulunuşluklarını kontrol etmek amacıyla hemKimyasal Hesaplamalar hem de Gazlar konuları için her iki gruba da daha öncedengüvenirlik ve geçerlik çalışmaları yapılan ön testler uygulanmıştır. Gelenekselyaklaşıma göre işlenen derslerde düz anlatım yöntemi kullanılmıştır. Yapılandırıcıyaklaşıma göre işlenen derslerde ise öğrencinin bilgiyi yapılandırabilmesi için gerekliortamlar hazırlanmıştır (Bu amaçla ?Beyin Fırtınası? uygulanarak konunun altbaşlıklarının ve öğrenilmesi gereken noktaların öğrenciler tarafından belirlenmesineolanak tanınmıştır. Bu; hedef belirlemede öğrenci görüşlerine yer verilmesi açısındanyararlı olmuştur. Daha sonra deney grubu küçük gruplara bölünerek konular hergruba paylaştırılmıştır. Konuya dikkat çekmek ve anlaşılırlığı kolaylaştırmak amacıylaasetata çektirilen konuları içeren ilgi çekici resim ve bilgiler gösterilmiştir. Gruptaherkes birbirinin öğrenmesinden sorumlu tutulmuş ve bu şekilde grupla öğrenme veişbirliğine dayalı öğrenme gerçekleştirilmiştir. Verilen süre içerisinde öğrencileremüdahale etmeden bilgiyi kendilerinin yapılandırması beklenmiştir. Yaptıkları grupçalışmasından sonra oluşturdukları ortak çalışmayı sınıf içinde sunmaları için fırsatverilmiştir. Konu ile ilgili bilgilerini derinleştirmek ve araştırmaya teşvik etmekamacıyla ilgi çekici okuma parçaları verilmiştir. Bu okuma parçalarında yer alansorular problem çözme yaklaşımının da uygulanmasına olanak tanımıştır. Derssonunda zarflarla dağıtılan çeşitli oyun nitelikli sorular da öğrencilerin öğrenmelerininkontrolünü sağlamalarını ve öğrendiklerini pekiştirmelerini, eğlenerek öğrenmelerinekatkı sağlamıştır). Uygulamalar sonrasında konu ile ilgili son test yapılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda yapılandırıcı yaklaşımın öğrencibaşarısında istatistiksel olarak anlamlı artış oluşturduğu tespit edilmiştir. Testsonuçlarıyla birlikte, ders esnasında yapılan gözlemlerde öğrencilerin yapılandırıcıyaklaşımla işlenen derslerden daha çok zevk aldıkları da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare Constructive Aproach to Traditional Aproach inChemistry Education by the perspective of success. Therefore; ?Chemicalcalculations? and ?Gasses? subjects is appropriateness of the study time.This research includes fifty seven students from Hacettepe University Faculty ofEducation Biology and Physics Education. In our study, we also work with a hundredforty students from Chemistry Education in order to test the reliability and validity ofmultiple choice test abaut ?Chemical Calculations? and ?Gasses?.Researchment was made by experimental method and experiment and controlgroups were chosen from Biology and Physics Education class 1st students randomlyas equal number.Before starting the lessons so as to control the students? readiness both abaut?Chemical Calculations? and ?Gasses? subjects pretests whose validity and reliabilityhad been controlled were given to control and experiment groups.In Traditional Aproach lessons, lecturing was preferred. On the other hand, ın thelessons which used Constructive Aproach, necessary conditions were preparedbefore to construct the information. For this reason ?Brain Stormiry? was done by thestudents so as to specify the subtopics and important points of the subject. That isuseful while deciding the targets by the help of the students? ideas. Later, theexperiment group was devided into small subgroups and topics were deliveredequally to each group. In order to take attention to the subject and makeunderstanding easy, interesting pictures and information were shown. Everybody iswanted to take the responsibility of others; thus, learning in group and learning incooperation were provided. Morover; the students were expected to construct theinformation themselves without any help. After their group work, the students are alsogiven a chance to present their cooperative work in the class. Interesting readingpassages are given to motivate and widen their knowledge storage abaut the topic.Furthermore; the questions in these reading passages provided the opportunity forusing problem solving methods. At the end of the lesson, game like questionsdelivered in the envelopes were given chance the students not only to control andrainforce their learning but also to help them learn with fun.With the help of the results of the research, it is fixed that statistically there was ahigh rate of increase in the success of the students. With the test results, theobservations done during lessons showed that the students have more fun in thelessons in which constructive approach methods are widely used.