Nişastanın alfa, beta-doymamış monomerlerle modifikasyonu ile aşı polimerinin sentezi, karakterizasyonu ve absorpsiyon özelliklerinin incelenmesi
Synthesis, characterization and investigation of absorption properties of graft polymers by modification of starch with using alpha, beta-unsaturated monomers
- Tez No: 197229
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Nişasta, Akrilonitril, Süperabsorban polimer, Starch, Acrylonitrile, Superabsorbent polymer
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
NİŞASTANIN ALFA,BETA-DOYMAMIŞ MONOMERLERLEMODİFİKASYONU İLE AŞI POLİMERİNİN SENTEZİ,KARAKTERİZASYONU VE ABSORPSİYON ÖZELLİKLERİNİNİNCELENMESİEmine ÇİĞDEMErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Haziran 2005Tez Danışmanı: Prof. Dr. İsmail YILDIRIMÖZETBu çalışmada nişasta ve jelatinize nişasta üzerine seryum(IV) amonyum nitrat başlatıcısistemi ve çok fonksiyonlu monomer (CRA= crosslinking agent) kullanılarakakrilonitrilin graft (aşı) kopolimerizasyonu incelenmiştir. Deneyler azot atmosferindefarklı reaksiyon sıcaklıklarında, farklı CRA konsantrasyonlarında ve farklı başlatıcıkonsantrasyonlarında, asitli ortamda, su ve su-metanol karışımında yapılmıştır.Su-metanol karışımında yapılan deneylerde su ile yapılan deneylere oranla çok düşük% grafting verimleri (% aşılama verimi, Cg) elde edilmiştir. CRA konsantrasyonundakideğişikliğe göre % aşılama verimlerininde değiştiği gözlenmiştir. Farklı reaksiyonsıcaklıklarında yapılan deneylerde, düşük sıcaklıklarda % aşılama veriminin dahayüksek olduğu saptanmıştır.Bu çalışmada maksimum %10296 (w/w) saf su absorpsiyonu ve %3047 (w/w) tuzçözeltisi absorpsiyonu yapabilen Hidrolize Nişasta-graft-Poliakrilonitril (HSPAN)kopolimerleri elde edilmiştir. Ayrıca deneyler sonucunda CRA konsantrasyonu arttıkçaabsorpsiyon özelliğinin arttığı ve bir maksimumdan geçtikten sonra tekrar azaldığıgörülmüştür.Nişasta üzerine poliakrilonitrilin aşılanmasının gerçekleştiği FTIR spektrumları ilekanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS, CHARACTERIZATION AND INVESTIGATION OFABSORPTION PROPERTIES OF GRAFT POLYMERS BY MODIFICATIONOF STARCH WITH USING ALPHA,BETAâUNSATURATED MONOMERSEmine ÇİĞDEMErciyes University, Graduate School of Natural and Applied ScienceM. Sc. Thesis, June 2005Thesis Supervisor: Prof. Dr. İsmail YILDIRIMABSTRACTIn this work, graft copolymerization of acrylonitrile monomer onto starch andgelatinized starch was investigated by using multifunctional monomer (CRA=crosslinking agent) with ceryum(IV) ammonium nitrate as initiator system. Experimentwas carried out in acidic medium, under the nitrogen atmosphere, at different CRA andinitiator concentrations.Low grafting yield percentage (Cg) was obtained in water-methanol mixture systemwith respect to water only. It was observed that grafting yield % changed upon changingCRA concentration. In this experiments, the higher grafting yield % was obtained at lowreaction temperatures after trying different reaction temperatures.In this work, Hydrolyzed Starch-graft-Polyacrylonitrile (HSPAN) copolymers wereobtained that can absorb water up to which 10296% (w/w) distilled water and 3047%(w/w) salt solution as maximum absorptions. On the other hand, the absorptionproperties is increase if the CRA concentration is increase. But, after the maximumabsorption point, if the CRA concentration is further increased, absorption capacitydecreased again.The grafting reaction of polyacrylonitrile onto starch was characterized by FTIRspectra.