Determination of optimum enzymes concentrations at reaction step of maltose syrup process
Maltoz şurubu üretimi reaksiyon basamağında optimum enzim konsantrasyonu tanımlanması
  1. Tez No: 423871
  2. Yazar: SEMA NUR ÇİNÇİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: maltoz, maltoz şurubu, nişasta, mısır, α-amilaz, β-amilaz, maltose, maltose syrup, starch, corn, α-amylase, β-amylase
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Maltoz şurubu üretimi için reaksiyon zamanı ve enzim konsantrasyonu önemli parametrelerdir. Bu çalışmada enzim ve zaman kontrol edilmiş ayrıca maltoz üretiminde nişastanın parçalandığı ideal reaksiyon periyodu tanımlanmıştır. Beta ve alfa amilazın farklı komposizyonları (0,10, 0,15, 0,20 ve 0,25 ml β-amilaz; 0,03, 0,05, 0,07 ve 0,09 ml α-amilaz) kullanılmıştır. Dekstroz, maltotrioz (DP3), yüksek şekerler (DPN) konsantrasyonları, pH ve briks tanımlanmıştır. Her bir bileşende ideal seviyeye ulaşmak için ideal reaksiyon zamanı 6,0 saat olarak belirlenmiştir. Maltoz şurubu enzimatik reaksiyonu lineer, kuadratik ve artifical neural network olan üç sayısal modeller kullanılarak optimize edilmiştir. Modellerin girdi değişkenleri alfa amilaz (E2), beta amilaz (E1) ve zamandır. Modellerin çıktı değişkenleri dektroz, maltoz, DP3 ve DPN yüzdeleridir. Sonuçlar göstermektedir ki, maltoz şurubu şeker profilinde ANN modeli kuadratik ve lineer modellerinden daha iyi performans göstermiştir. Üç girdi, dört çıktı ve onbir noduyla bir saklı katman kullanılmıştır. Bu özelliklerinin yanısıra ANN tersinir proses için dizayn edilmiştir öyleki girdiler çıktılar gibi seçilir ve çıktı girdi olur. Modelin tersinebilir özelliğinden dolayı istenilen ürün spesifikasyonları ayarlanır.
Özet (Çeviri)
Reaction time and enzyme concentration are important parameters for the maltose syrup production. In this study, two parameter were controlled, which are enzyme and time, also was to determine the optimum starch decomposition reaction period during maltose production. Different concentrations of beta and alpha amylase enzymes (0.10, 0.15, 0.20 and 0.25 ml of β-amylase; 0.03, 0.05, 0.07 and 0.09 ml of α-amylase) were used. The concentration of dextrose, maltose, maltotriose (DP3), high sugars (DPN), pH and Brix were determined. It was found that optimum reaction time was determined as 6.0 hour to reach optimum level for each components. Enzymatic reaction of maltose syrup was optimized using three numerical models which were linear, quadratic and artificial neural network. Input variables of models were alpha amylase enzyme (E2), beta amylase enzyme (E1) and time (t). Output variables of models were the percentage of maltose, dextrose, DP3 and DPN. The results indicated that ANN model has higher performance than quadratic and linear models on sugar profile of maltose syrup. Three inputs, four outputs and one hidden layer with eleven nodes were used. Besides this feature, neural network was designed for reversing the process such that inputs are to be selected as outputs, and outputs become inputs in the first network. Desired product specifications are adjusted due to reversible feature of model.