Erciyes Dağı ve yakın çevresinde iklim konforu şartlarının çeşitli indislerle incelenmesi
The examination of climate comfort conditions with various indices on the Erciyes Mountain and vicinity
  1. Tez No: 674951
  2. Yazar: ZEYNEP KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KOPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Erciyes Dağı, Kayseri, Klimatik Konfor, Fizyolojik Eşdeğer Sıcaklık İndisi (PET), Termohigrometrik İndis (THI), Yeni Yaz İndisi (SSI), Mount Erciyes, Kayseri, Climatic Comfort, Physiological Equivalent Temperature Index (PET), Thermohygrometric Index (THI), Summer Simmer Index (SSI)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Araştırmanın amacı, Erciyes Dağı ve yakın çevresini oluşturan çalışma sahasının klimatik konfor analizlerinin yapılması, ortaya çıkan sonuçların yorumlanarak klimatik konfor teriminin özünü oluşturan iklimin insan yaşamı üzerine etkisini ortaya koymaktır. Bu sebeple 9 istasyonun ele alındığı çalışmada klimatik konfor değerlerinin hesaplanacağı üç farklı indisten söz edilebilmektedir. İlk olarak THI (Termohigrametrik İndis), daha sonra PET (Fizyolojik Eşdeğer Sıcaklık İndisi) ve son olarak SSI (Yeni Yaz İndisi) konfor indisleri kullanılmıştır. Kullanılan bu indisler daha sonra karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucuna göre, 2014-2018 yılları arasında bahsi geçen indislerden THI konfor indisinde Ali Dağı, Bünyan ve Kayseri Bölge istasyonları dolayı indis yelpazesine göre en ideal koşullara sahip alanlardır. PET konfor indisinde ortalama haziran ve eylül ayları konforlu termal koşullar altında geçmektedir. SSI konfor indisinde ise en uygun alanları Develi, Yamula Barajı ve Yeşilhisar dolayının oluşturduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to make climatic comfort analyzes of the Erciyes Mountain and its surrounding working area, interpret the results and reveal the effect of the climate, which is the essence of the term climatic comfort, on human life. For this reason, three different indices can be mentioned in which the climatic comfort values will be calculated in the study where 9 stations are considered. First, THI (Thermohygrammetric Index), then PET (Physiological Equivalent Temperature Index) and finally SSI (Summer Simmer Index) comfort indices were used. These indices used were then evaluated comparatively. According to the results of the research, Ali Mountain, Bünyan and Kayseri Regional stations in the THI comfort index between the years 2014-2018 are the areas with the most ideal conditions according to the index range. In the PET comfort index, the average months of June and September pass under comfortable thermal conditions. In the SSI comfort index, it is seen that Develi, Yamula Dam and Yeşilhisar constitute the most suitable areas.