Folding potansiyelin elde edilmesi ve 12C+24Mg reksiyonuna uygulanması
Obtaining the folding potential and its application to 12C+24Mg reaction
- Tez No: 197257
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL BOZTOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Folding model, Mikroskobik potansiyeller, Elastik saçılma, Optikmodel, İnelastik saçılma, Dispersiyon bağımlılığı, Folding model, Microscopic potentials, Elastic scattering, Inelasticscattering, Optical model, Dispersion relation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ivFOLDİNG POTANSİYELİN ELDE EDİLMESİ ve 12C+24Mg REAKSİYONUNAUYGULANMASIMesut KARAKOÇErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2005Tez Danışmanı: Doç. Dr. İsmail BOZTOSUNÖZETHafif-ağır çekirdeklerin esnek (elastik) ve esnek olmayan (inelastik) etkileşmeleri,uzun yıllardır, çok geniş enerji aralığında değişik sistemler için çalışılmaktadır ve buçalışmaların sonucu olarak bir çok deney gözlenebiliri ölçülmüştür. Bu deneygözlenebilirlerini açıklamak üzere bir çok fenomenolojik ve mikroskobik model12C+24Mggeliştirilmiştir, fakat bugüne kadar yapılan fenomenolojik çalışmalarda,sistemine ait açısal dağılım, uyarılma fonksiyonu ve reaksiyon tesir kesitigözlenebilirlerinin eş zamanlı açıklanması üzerine tek bir çalışma yoktur. Bu tezde ise12C+24Mg sistemine ait deney gözlenebilirlerinin, Coulomb engeli (bariyeri) civarındanyüksek enerjilere uzanan geniş bir enerji aralığı üzerinde, mikroskobik potansiyellervasıtasıyla eş zamanlı olarak açıklanması amaçlanılmıştır.Bu sistem incelenirken aynı modeli temel alan iki farklı mikroskobik potansiyelkullanılmıştır, bunlar nükleon-nükleon double-folding potansiyeli ve alfa-alfa doublefolding potansiyelidir. İki potansiyel ailesiyle de elde edilen sonuçlar deneygözlenebilirlerini başarılı bir şekilde eş zamanlı olarak açıklayabilmiştir.
Özet (Çeviri)
vOBTAINING THE FOLDING POTENTIAL and ITS APPLICATION toTHE 12C+24Mg REACTIONMesut KARAKOÇErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. Sc. Thesis, July 2005Thesis Supervisor: Assoc. Prof. İsmail BOZTOSUNABSTRACTFor a long time, the elastic and inelastic interaction of the light heavy-ions have beenstudied for many different systems over wide energy ranges. As a result of these worksa large body of experimental data has been obtained and plenty of phenomenologicaland microscopic models have been proposed to explain these observables. However,none of these approaches has able to explain the angular distribution, excitationfunctions and reaction cross-sections data simultaneously. In this thesis, our aim is to12C+24Mg system by using microscopicexplain these experimental observables of thepotentials over a wide energy range from Coulomb barrier to high energies.Two different microscopic potentials which are based on double-folding model havebeen used to reproduce experimental observables of this system. These potentials arenucleon-nucleon and alpha-alpha double folding potentials.We have obtained excellent agreement with the experimental data by using bothnucleon-nucleon and alpha-alpha double folding models.