Yakın-halkalarda N-grupsallar ve v-asal idealler üzerine
On the N-clogroups and v-prime ideals in near-rings
  1. Tez No: 197310
  2. Yazar: EMİN AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ALTINDİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yakın-halka, v-primitif ve v-asal yakın-halkalar, N-grup, N-grupsal
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
YAKIN-HALKALARDA N-GRUPSALLARVEv-ASAL İDEALLER ÜZERİNEEmin AYGÜNErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüDoktora Tezi, Kasım 2006Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hüseyin ALTINDİŞÖZETBu tez dört bölümden oluşmaktadır.Birinci ve ikinci bölümde konuyla ilgili literatür çalışması yapılarak, yakın-halkalar,sıfır-simetrik ve sabit yakın-halkalar, yakın-halka idealleri, yakın-halka homomorfizmi,yakın-halka modülleri: N-grup ve tipleri ile ilgili temel tanımlara, özelliklere veteoremlere yer verildi.Bu tezin üçüncü ve dördüncü bölümleri orijinal bölümler olup, üçüncü bölümde yakın-halkada yeni bir yapı olan N-grupsal kavramı tanımlanarak örnekleri ve özellikleriverildi. Sıfırlayan kavramı ile N-grupsal, N-grup ile N-grupsal ve ideal ile N-grupsalarasındaki ilişkiler incelendi.Dördüncü bölümde N-grupsal kavramı yardımıyla yeni bir radikal tipi tanımlandı vebunun daha önce tanımlanan radikallerle olan ilişkisi gösterildi. c-ideal ve kuvvetlikalıtsal radikal tanımları verilerek J 3u radikalinin kuvvetli kalıtsal radikal olduğugösterildi. 3u-asal tanımı yapılarak 3-asallığın yeni bir karakterizasyonu elde edildi.Ayrıca bu 3u-asal yakın-halkaların sınıfının, kalıtsal ve karakteristik genişleme altındakapalı olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
ON THE N-CLOGROUPS AND v-PRIME IDEALSIN NEAR-RINGSEmin AYGÜNErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesPh. D. Thesis, November 2006Thesis Supervisor: Professor Dr. Hüseyin ALTINDİŞABSTRACTThis thesis consists of four chapters.In the first and the second chapter, the literature study of the topic in this thesis has beenintroduced and basic definitions, properties and theorems about near-rings, zero-symmetric and constant near-rings, ideals of near-rings, homomorphisms of near-rings,modules of near-rings, types of N-groups have been given.The third and fourth chapters of the thesis, consists of an original study, the concept N-clogroup which is a new structure in near-rings has been defined and given with itsproperties and examples. The relationships between the concept annihilator and N-clogroup, N-group and N-clogroup, ideal and N-clogroup have been investigated.In the fourth chapter, using the concept N-clogroup, a new radical type is defined and ithas been showed the relations with the preceeding radicals. Giving the definitions of c-ideal and strongly hereditary radical it has been showed that the radical J 3u is astrongly hereditary radical. By defining 3u-primeness, a new characterization of 3-primeness is obtained. Furthermore it has been showed that the class of 3u-prime near-rings is hereditary and closed essential extensions.Keywords : Near-rings, , v-primitive and v-prime Near-rings, N-groups, N-clogroup.