Cerrahi personel ve hastanın kullanımına yönelik işlevsel medikal ürünlerin geliştirilmesi
The development of functional medical products for using of surgical team and patients
  1. Tez No: 197368
  2. Yazar: OKTAY PAMUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYNET ÖNDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi önlük, dokusuz yüzey, dokuma kumaş, tekkullanımlık, çok kullanımlık, giyim konforu, Surgical gown, nonwoven, woven fabric, disposable, reusable, clothing comfort
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu çalışmada, cerrahi personelin cerrahi giysilerden beklentilerininortaya çıkarılmasına yönelik anket çalışması yapılmış ve cerrahioperasyonlarda kullanılan tek ve çok kullanımlık ameliyat özelliklerininfiziksel ve giyim konforu özellikleri araştırılmıştır. Öncellikle cerrahigiysiler, bu giysilerde kullanılan kumaş türleri ve giyim konforukonularında teknik bilgiler verilmiş ve konu ile literatür araştırılmasıyapılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında, cerrahi giysiler ve özellikleameliyat önlüklerinde kullanılan kumaşlar ve bu kumaşlardan üretilenönlükler ile deneysel çalışmalar yapılmıştır. Çalışmanın ısıl mankenkullanılarak yapılan bölümünde ise, farklı özellikteki tek kullanımlıkameliyat önlüklerinin ısıl izolasyon değerlerinin belirlenmesine yönelikuygulamalar yapılmıştır. Tezin son aşamasında ise, deneysel çalışmadaelde edilen verilerin istatistiksel değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the questionnare for determining the expectations ofsurgical team from surgical cloths and also the physical and clothingcomfort properties of disposable and reusable surgical cloths used forsurgical were investigated. Firstly, some technical informations aboutsurgical clothing, fabrics types and clothing comfort were given and thestudies in the relevant literature were reviewed. In the second part of thestudy, some experimental works were done by using of fabrics of surgicalclothing. Some tests were applied to the fabrics provided by thecompanies. Some applications were done by using thermal manikin fordetermining thermal insulation values of disposable surgical gownswhich have different properties. Finally, the data obtained fromexperimental studies were evaluated statistically.