Çocuklar için iyileştirme bahçeleri
Healing garden for children
  1. Tez No: 197489
  2. Yazar: ZEHRA ŞEBNEM AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜKERREM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: bahçe, iyileştirme, terapi, çocuk, özürlü, tasarım, duyumsal, bahçe terapisi, garden, healing, therapy, child, disabled, design, sensory, horticultural therapy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çocuklar için iyileştirme kavramının ve tasarımın ilkelerinin araştırıldığı bu çalışmada öncelikleiyileştirme ve bahçe kavramları incelenmiş, terapi çeşitlerine göre bahçeler sınıflandırılmıştır.Çocuklar için iyileştirme bahçelerinin tarihsel ve kültürel kökenleri ile bahçe kullanımına dairdeneyimlerin farklı yönleri sunularak, bahçelerin tedavi edici işlevleri, çocuklar için iyileştirmebahçeleri tasarlanırken dikkate alınacak temel unsurlar belirlenmiştir. Sağlık etmenleri ile doğalçevre üzerine yapılan son araştırmalar tasarım sürecine dahil edilmiştir. Günümüzde işlerliğiolan ?en iyi uygulamalar?, ilke ve süreçler tespit edilmiştir. Çocuklar için iyileştirme bahçelerikapsamında projenin gerçekleştirilmesine özgü koşullar seçilen beş örnek ile incelenmiştir.Türkiye'de şimdiye kadar akademik platformda ele alınmamış olan çocuklar için iyileştirmebahçeleri ile ilgili dünya literatüründeki kaynak araştırmalarında bu konunun en iyi ve enetkileyici şekilde olanları incelenmiş, internet ortamındaki verilerle de beslenmiştir. Bu bilgininülkemizde en faydalı şekilde kullanılması ve bu alandaki çalışmaların artması, katkılarlagenişlemesi umulmaktadır.Çalışmada çocuklar için iyileştirme bahçelerinin özellikleri tartışılarak, tasarım sürecinde veülkemizde kullanımın yaygınlaştırılması için öneriler geliştirilmiştir. Bu alandaki politikalarınülkemizdeki ve ABD'deki yasal, yönetsel ve uygulamaya dönük boyutları sunulmuştur.Bu tezin ele aldığı konuların uygulamaya geçmesi dolayısıyla toplumun yaşam kalitesininartmasına vesile olması bu çalışmanın en büyük amacıdır.
Özet (Çeviri)
In this work, the concept of healing gardens for children and design principles are studied.Firstly, healing and garden concepts are analyzed and gardens are classified according to thetherapy they carry out. By the presentation of historical and cultural roots of healing gardensand different views about experiences of garden uses, fundamental facts that are crucial fordesigning healing gardens for children are stated. Health factors and researches about naturalenvironment are included into the design process. Appliances that are the most functional oftoday?s gardens, principles and processes are defined. Particular conditions of the realization ofthe project are analyzed through five case studies.The bests of sources from world literature about healing gardens for children which has neverbeen the subject of any academic field are analyzed and mixed with information from internet. Itis hoped that this work will be used in the most appropriate way and researches and works onthis subject will increase in number.In this work, suggestions for increasing the use of healing gardens for children in Turkey anddesign of such gardens are offered by discussing features of healing gardens for children. Legal,administrative and implementation dimensions of policies on this subject are presented.The biggest aim of this thesis is to help to increase the life quality of society by implementationof the topics discussed.