İlköğretim 7. sınıf fen bilgisi dersi öğretiminde kullanılan aktif öğretim modellerine uygun ölçme değerlendirme tekniklerinin belirlenmesi
Determining measurement and evaluation techniques which is appropriote for active education models used for primary school 7th grade science knowledge lecture
  1. Tez No: 197576
  2. Yazar: SERAP POYRAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NAZMİ TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: lköğretim, Fen Bilgisi, Aktif Öğrenme, şbirlikli ÖğrenmeYöntemi, Ölçme, Değerlendirme, Elementary School, Science, Active Learning, Cooperative LearningTechnique, Measurement, Evaluation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
LKÖĞRET M 7. SINIF FEN B LG S DERS ÖĞRET M NDE KULLANILAN AKT F ÖĞRET MMODELLER NE UYGUN ÖLÇME-DEĞERLEND RME TEKN KLER N N BEL RLENMESSerap POYRAZCelal Bayar Üniversitesi, Eğitim FakültesiÖZETBu çalışmada; lköğretim 7. Sınıf Fen Bilgisi dersi öğretiminde kullanılan aktiföğretim modellerinden şbirlikli Öğrenme Yöntemine uygun ölçme-değerlendirme tekniklerininbelirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın evrenini, Manisa ili Turgutlu ilçesi Cumhuriyet lköğretimOkulu ve Arif Canpoyraz lköğretim Okulu öğrencilerinden oluşan 910 öğrenci; örneklemini isebu ilköğretim okullarının 8.sınıfındaki toplam 209 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma, Ocak-2004 /Aralık-2004 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmada son-test gruplu model uygulanmış veçalışma deneysel olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi, yalnızca deney grubuolmak üzere bir gruba ayrılmıştır. Deney grubuna, aktif öğretim modellerinden şbirlikli ÖğrenmeYöntemi ile Fen Bilgisi dersi öğretiminin ardından, farklı ölçme değerlendirme teknikleriuygulanmıştır.Araştırmada verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde; Bağımlı Gruplar çin?t? Testi, Bağımsız Gruplar çin ?t? Testi, Fisher' in Dönüşüm Testi (?z? Testi), Basit TekrarlıÖlçümler çin ANOVA ve Kuder Richardsonn-20 (KR20) Güvenilirlik Katsayısı kullanılmıştır.Araştırmada, kullanılan farklı ölçme-değerlendirme tekniklerinin sonuçları, şbirlikliÖğrenme Yöntemi kullanılarak işlenen Fen Bilgisi dersi hedef-davranışları ile karşılaştırılmış ve;Çoktan Seçmeli Test puanları ile Doğru-Yanlış Soru Cümleleriyle Yapılandırılmış Test puanlarıarasında anlamlı bir farklılık olmadığı, Kısa Cevaplı Test puanları ile Çoktan Seçmeli Testpuanları arasında ise anlamlı bir farklılık olduğu, benzer şekilde Kısa Cevaplı Test puanları ileDoğru-Yanlış Soru Cümleleriyle Yapılandırılmış Test puanları arasında da anlamlı bir farklılıkolduğu yönünde bir takım bulgular elde edilmiştir. Bu durum, Fen Bilgisi dersi öğretiminde,şbirlikli Öğrenme sonucu başarıyı ölçmede Çoktan Seçmeli Testler ile Doğru-Yanlış SoruCümleleriyle Yapılandırılmış Testlerin aynı oranda etkili olduğunu, Kısa Cevaplı Testlerin isediğer iki test tekniğine göre daha az başarı kaydettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINING MEASUREMENT AND EVALUATION TECHNIQUES WH CH ISAPPROPRIOTE FOR ACTIVE EDUCATION MODELS USED FOR PRIMARY SCHOOL 7THGRADE SCIENCE KNOWLEDGE LECTURESerap POYRAZCelal Bayar Üniversitesi, Eğitim FakültesiABSTRACTThe aim of this study is to determine techniques of measurement and evaluationwhich are used in instruction of Science lesson of the seventh class. The appropriaterss ofthese measurement techniques to cooperative learning method, an active teaching model, isdetermined.The population of the study consists of 910 students at two schools CumhuriyetElementary School and Arif Canpoyraz Elementary school which are in Turgutlu (district ofManisa in Turkey). The sample of the study is consist of 209 students who are in the eighthclass. The study was fullfilled between January 2004 and December 2004. The final test groupmodel?s was as an experimentall desing. In the study there was one experimental group.Different techniques of measurement and evaluation were applied to the experiment group afterScience lesson teaching by cooperative learning techniques.In this study the data is analayzed by using ?t? test, Fisher?s changement test fordependent groups and ANOVA test for one way simple repetition measurement and also theother ?t? test for independent groups and to estinate the reliability of the measurement tools.Results of different measurement techniques used in the study have beencompared with aimed behaviors at Science lessons by using cooperative learning techniquethus the following findings have been abtained. There are no significant differences betweenmultiple choice questions scores and true-folse questions scores. There is a significantdifference between short essay questions scores and multiple choice questions scorces.Moreover, it has been found that there is a significant difference between scores from shortessay questions and scores from true-folse questions. As a result, true-folse questions are aseffective as multiple choice questions in measuring success and short essay questions arelesser effective than the others (multiple choice questions and true-folce questions).