Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüs alanının rüzgar enerji potansiyelinin belirlenmesi
Determining wind energy potential of the campus of Yüzüncü Yıl University
  1. Tez No: 168597
  2. Yazar: SEDAT YAYLA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN YUMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Y.Y.Ü. kampusu, rüzgar potansiyeli, türbin seçimi, .üzgar enerjisi, rüzgar hızı, Y.Y.U. campus, wind potential, turbine select, wind energy, hd wind speed. m
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ KAMPUS ALANININ RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ YAYLA, Sedat Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hasan YUMAK Nisan 2005, 53 Sayfa Bir bölgenin rüzgar potansiyelinin belirlenmesi için, o bölgeye bir rüzgar ölçüm istasyonu kurulur. Bu istasyonda rüzgar hızları ölçülür ve belirli zaman aralıklarıyla kaydedilir. Daha sonra elde edilen veriler; istatistiksel olarak analiz îdilerek, rüzgar potansiyeline ilişkin sonuçlar bulunur. Bu çalışmanın amacı; Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampus alanındaki rüzgar înerjisi potansiyelinin belirlenmesidir. Kampus alanına bir adet rüzgar ölçüm direği vurulmuştur. Bu direk üzerine 10 m ve 30 m yüksekliğe birer anemometre ve 30 m /üksekliğe rüzgar yön sensörü takılmıştır. Ayrıca 2 m yükseklikte basınç, sıcaklık, Dağıl nem ve güneş ışınımı (pyranometre) sensörleri monte edilmiştir. Burada bir yıl Doyunca (Nisan 2004-Mart 2005) ölçülen rüzgar ve atmosferik parametreler bir data Iogger'a kaydedilmiştir. Ölçülen veriler Wasp programı yardımıyla analiz edilerek, bölgenin rüzgar potansiyeli belirlenmiştir. Yapılan analiz sonucunda; 10 m ve 30 m ie sırasıyla ortalama rüzgar hızları 3.17 m/s, 3.87 m/s ve güç yoğunlukları da 46 2 2 İV/m, 78 W/m olarak hesaplanmıştır. Rüzgar ölçüm verilerinin sonuçlarına göre Vestas V52 (850 kW) türbin seçilmiştir. Seçilen türbin için bölgede bir yılda İretilebilecek enerji miktarı, 10 m yükseklikteki ölçülen rüzgar verilerine göre 154 VlWh ve 30 m yükseklikte ölçülen verilere göre 237 MWh olarak hesaplanmıştır. Rüzgar yönü ölçümleri ise; hakim rüzgar yönünün kuzey-doğu (poyraz) olduğunu göstermiştir. Atmosferik parametrelerin ölçülen değerlerinden aylık ortalamaları lesaplanmıştır. Bu çalışma sonunda; Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampus alanında ölçülen rüzgar hızının ve ilgili parametrelerinin ortalaması, Türkiye ortalamasının üstünde alduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINING WIND ENERGY POTENTIAL OF THE CAMPUS OF YÜZÜNCÜ YIL UNIVERSITY YAYLA, Sedat M. Sc, Mechanical Engineering Science Supervisor: Prof. Dr. Hasan YUMAK April 2005, 53 pages A wind measurement mast for a region can be assembled in order to letermine the wind potential of that region. Wind speed is measured in that region ind recorded with definite intervals. Then data obtained are statistically analyzed ind wind potential is then calculated according to the data. The aim of this study is to determine the wind potential in the campus area if Yüzüncü Yıl University. A wind measurement mast was assembled in the campus irea. Anemometers at 10 m and 30 m were mounted; also wind vane was mounted at 10 m on this mast. Besides, pressure, temperature, relative humidity and lyranometer sensors were assembled at 2 m hight on the mast. The wind and.tmospheric parameters were measured and data logger during one year (April 1004-March 2005) in the area. The measured data were analyzed with Wasp irogram and wind potential of the region was determined. As a result of the nalysis, it was determined that mean speed was meusered to be 3.17 m/s and 3.87 2 2.i/s, power density was 46 W/m and 78 W/m, at 10 m and 30 m respectively, iccording to results of measured data, Vestas V52 (850 kW) turbine was found to >e suitable for the area under investigation. It was calculated that this turbine will be ble to generate at energy 154 MWh year of at 10 m and 237 MWh year at 30 m. As or measurements of wind direction, the dominant wind directions were shown to be rom northeast. Values of atmospheric parameters were measured and monthly leans were calculated. In conclusion, mean of measured wind speed and other parameters epending on it in campus region of Yüzüncü Yıl University were determined to be lore than mean of Turkey.