Bazı yeni 4(1H)-pridinon türevlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of the some new 4(1H)-pyridinone derivatives
- Tez No: 197611
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Halkalı okzalik bileşikleri, 4-Piron, 4(1H)-Piridinon, Cyclic okzalik compounds, 4-Pyrone, 4(1H)-Pyridinone
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Piridinon türevi bileşikler son zamanlarda antibakterial, antifungal,antimalarial, antihipertansif, antiinflammatuar, analjezik ve Parkinson hastalığınıtedavi etmesi şeklinde ortaya çıkan farmakolojik özellikleri sebebiyle ilgi merkeziolmuşlardır.Bu çalışmada bir kısmı daha önce elde edilen bir kısmı da bu çalışmadasentezlenen bazı 4-piron türevlerinin pirimer aminlerle reaksiyonları üzerinden,piridinon sistemine sahip olan bir seri yeni bileşik sentezlenerek 4-pironların,pirimer aminlere karşı kimyasal davranışları ile ilgili bazı bulgular elde edildi.Sonuç olarak sırasıyla birincisi 3-asetil-5-benzoil-2-fenil-6-metil-4-piron (P-3)yapısında 4-piron bileşiği olmak üzere 3,5-dibenzoil-2,6-difenil-4-hidroksipiridin(1), 3,5-dibenzoil-1,2,6-trifenil-4(1H)-piridinon (2), 3,5-dibenzoil-1-etil-2,6-difenil-4(1H)-piridinon (3), 3,5-dibenzoil-1-bütil-2,6-difenil-4(1H)-piridinon (4), 3-benzoil-5-etoksikarbonil-1,2,6-trifenil-4(1H)-piridinon (5), 3-benzoil-1-etil-5-etoksikarbonil-2,6-difenil-4(1H)-piridinon (6), 3-benzoil-1-etil-5-(1-etilimino-etil)-6-fenil-2-metil-4(1H)-piridinon (7), 3-benzoil-6-fenil-2-metil-1-propil-5-(1-propilimino-etil)-4(1H)-piridinon (8) 3-benzoil-1-bütil-5-(1-bütilimino-etil)-6-fenil-2-metil-4(1H)-piridinon(9) ve 3,5-dibenzoil-2,6-dimetil-1-pentil-4(1H)-piridinon (10) yapısında altı üyeli,azot ihtiva eden 10 tane olmak üzere toplam 11 yeni heterosiklik bileşiğin izoleedilmesi başarıldı.Bu bileşiklerin yapıları elementel analiz, IR, 1H-NMR ve 13C-NMRspektrumları ile aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
Derivation of pyridinone compounds recently interested in because ofpharmacological effect which shows antibacterial, antifungal, antimalarial,antihypertensive, antiinflammatory, analgesic and to cure of Parkinson?s disease.During this investigation reaction of some of the 4-pyrone derivativeswhich some of them optained past some of them during this investigation, withprimary amines some new compounds synthesis which has pyridinone system. Alsosome symptoms is optained from this 4-pyrones toword to primary amines aboutchemical behaviours. As a result in order of first one 3-acetyl-5-benzoyl-6-methyl-2-phenyl-4-pyrone (P-3) with 4-pyrone compound and 3,5-dibenzoyl-4-hydroxy-2,6-diphenylpyridinone (1), 3,5-dibenzoyl-1,2,6-triphenyl-4(1H)-pyridinone (2), 3,5-dibenzoyl-1-ethyl-2,6-diphenyl-4(1H)-pyridinone (3), 3,5-dibenzoyl-1-butyl-2,6-diphenyl-4(1H)-pyridinone (4), 3-benzoyl-5-ethoxycarbonyl-1,2,6-triphenyl-4(1H)-pyridinone (5), 3-benzoyl-5-ethoxycarbonyl-1-ethyl-2,6-diphenyl-4(1H)-pyridinone(6), 3-benzoyl-1-ethyl-5-(1-ethylimino-ethyl)-2-methyl-6-phenyl-4(1H)-pyridinone(7), 3-benzoyl-2-methyl-6-phenyl-1-propyl-5-(1-propylimino-ethyl)-4(1H)-pyridinone (8), 3-benzoyl-1-butyl-5-(1-butylimino-ethyl)-2-methyl-6-phenyl-4(1H)-pyridinone (9) and 3,5-dibenzoyl-2,6-dimethyl-1-pentyl-4(1H)-pyridinone (10)which has nitrogen in the under composition of 10 of them, totally 11 newheterocyclic compound is isolated in the composition.The structures of these compounds were confirmed by analytical, IR,1H-NMR and 13C-NMR spectral data.