Tesbih çalısı (Styrax officinalis) tohumlarından bazı ekstraktif bileşiklerin izolasyonu ve bu bileşiklerin yapılarının tanımlanması
The isolation and structural elucidation extractives from seeds of Styrax officinalis
  1. Tez No: 197816
  2. Yazar: HASAN FATİH MUTLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tesbih çalısı (Styrax officinalis L.), İnce Tabaka Kromatografisi(İTK), HPLC, GC-MS (Kütle Spektroskopisi), Kolon Kromatografisi (CC), Styrax officinalis L, Thin Layer Chromatography (TLC), ColumnChromatography (CC), HPLC, Mass Spektroscophy (GC-MS)
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ivÖZETTesbih Çalısı (Styrax Officinalis) Tohumlarından Bazı Ekstraktif Bileşiklerinİzolasyonu ve Bu Bileşiklerin Yapılarının TanımlanmasıStyrax officinalis (Tesbih Çalısı) orta Amerika, Meksika, Güney ve BatıAnadolu'nun da içinde bulunduğu Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Bubitkiden elde edilen reçineler, Romalılar, Mısırlılar, Persliler, ve İyonlular tarafındançeşitli hastalıkların tedavisinde ve esans olarak kullanılmıştır. Çalışmamızdagölgede kurutulmuş Tesbih çalısı tohumlarında çeşitli ekstraksiyon yöntemiyle bazıekstraktif bileşiklerin izolasyonu ve bunların yapısı üzerinde araştırma yapılmıştır.Deneysel çalışmalarda n-hekzan ile yapılan ekstraksiyon sonucu elde edilenekstraktın bileşenlerine ayrıştırılmasında ve yapılarının belirlenmesinde kolonkromatografisi, ince tabaka kromatografisi (İTK) ve GC-MS'den yararlanılmıştır.Çalışmamızda sonuç olarak, 5-[3“-(1c-Metilbütanoiloksi)propil]-7-metoksi-2-(3',4'-metilendifenil)-benzofuran ve 4-[3”-(1c-Metilbütanoiloksi)propil]-2-metoksi-1a-(3',4'-metilendioksifenil)-1a,5b-dihidrobenzo-[3,4]-siklobütaoksiren bileşikleribulunmuştur.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTThe Isolation and Structural Elucidation Extractives From Seeds of StyraxOfficinalisStyrax officinalis L. is a shrub found in Central America, Mexico, and theMediterranean region including West and South Anatolia. Its resin was used byRomans, Egyptians, Phoenicians and Ionians as incense and in therapeutics. In ourresearch, it has been investigated the shade dried seeds of Styrax officinalis wereextracted special extraction methods for isolation of some extractive compounds andstructures.In experimental studies column chromatography, thin layer chromatography (TLC)and GC-MS were used to seperate the compounds obtained from extraction with n-hexane and determined the structure of this compounds.As a result, it has been obtained 5-[3“-(1c-Methylbutanoyloxy)propyl]-7-methoxy-2-(3?,4?-methylenedixphenyl)-benzofuran and 4-[3”-(1c-Methylbutanoyloxy)propyl]-2-methoxy-1a-(3?,4?-methylenedioxyphenyl)-1a,5b-dihydrobenzo-[3,4]-cyclobutaoxirene.