2-[bisiklo (2,2,1)-hept-5-en-2-ylmetilen)-amino] fenol schiff bazının bazı geçiş metallerle oluşturduğu koordinasyon bileşiklerinin sentezi, yapısı ve özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of obtained coordination compounds by 2-[bicyclo (2,2,1)-hept-5-en-2-ylmethylene)-amino] phenol schiff-base with some transation metals and investigation of their properties and structures
  1. Tez No: 197854
  2. Yazar: FATMA GENÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT TÜRKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff-baz, template, imin, geçiş metalleri, Diels-Alder reaksiyonu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
IXÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİ2-[(bisiklo(2,2,1)-hept-5-en-2-ylmetilen)-amino]fenol SCHIFF-BAZININ BAZI GEÇİŞMETALLERLE OLUŞTURDUĞU KOORDİNASYON BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ,YAPISI VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİFATMA GENÇTRAKYA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜANORGANİK KİMYA ANABİLİMDALISchiff-baz kompleks bileşikleri koordinasyon kimyasında geniş olarak yer almışve anorganik kimya, biyokimya ve çevre kimyasının gelişiminde önemli bir roloynamıştır. Bu tip ligantların geçiş ve ağır metaller ile oluşturdukları komplekslerdenmetal-iyon katalizörlerinde, organik sentezlerde, analitik metotlarda, tıp ve ilaçsanayisinde faydalanılmaktadır.Bu çalışmada 2-[(bisiklo(2,2,1)-hept-5-en-2-ylmetilen)-amino]fenol schiffbazının bazı geçiş metalleri ile (Zn, Pb, Cu, Co, Ni) oluşturduğu koordinasyonbileşiklerinin sentezi amaçlanmıştır. Bunun için ilk önce bisiklo(2,2,1)-hept-5-en-2-karboksialdehit bileşiği Diels-Alder yöntemi ile elde edilmiştir. Schiff baz kompleksinisentezlemek için iki metot denenmiştir. Birinci metotta imin elde edilip daha sonrametal bağlanmaya çalışılmıştır. İkinci metot ise, template yöntemidir. Bu yöntemdealdehit 2-hidroksi anilin ve Zn, Cu, Pb, Ni, Co asetatlarıyla muamele ettirilerekkompleks bileşikler sentezlenmiştir.Oluşan ürünlerin IR ve NMR spektrumları alınmış ve spektrumlara dayanarak oluşanürünlerin yapıları aydınlatılmıştır.EDİRNE-2005
Özet (Çeviri)
XSUMMARYMASTER THESISSYNTHESIS OF OBTAINED COORDINATION COMPOUNDS BY 2-[(bicyclo(2,2,1)-hept-5-en-2-ylmethylene)-amino]phenol SCHIFF-BASE WITH SOMETRANSATION METALS AND INVESTIGATION OF THEIR PROPERTIES ANDSTRUCTURESFATMA GENÇTRAKYA UNIVERSITYINSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF INORGANICCHEMISTRYSchiff base complex compounds have taken a wide place in coordinationchemistry and have important a role in development of inorganic chemistry,biochemistry and environment chemistry. The complex of these types of ligants withtransition and heavy metals is used in organic synthesis, analytical methods, metal ioncatalyst, healt and in medicine industry.The aim of this study is the synthesis of obtained complex compounds by 2-[(bicyclo(2,2,1)-hept-5-en-2-ylmethylene)-amino]phenol schiff-base with sometransition metals (Zn, Pb, Cu, Co, Ni). For this purpose, first, bicyclo(2,2,1)-hept-5-en-2-carboxialdehyde compound is obtained with Diels-Alder method. Two methods aretried for the Schiff base complex synthesis. In first method, we tried to obtain the iminethen to bind metal. The second method is the template method. In this method, complexcompounds are obtained via interaction of aldehyde with 2-hidroxi aniline and Zn, Pb,Cu, Co, Ni asetates.IR and NMR spectrums of resulting products are taken and based on spectrumsstructure of resulting products is showed.EDİRNE-2005KeyWords: Schiff-base, template reaction, imine, transition metals, Diels-Alder reaction