Farklı kadmiyum oranlarının ergin Pimpla turionallae L'nin sentezlediği protein ve glikojen miktarına etkileri
Effects of different cadmium concentration on protein and glycogen synthesis in adult Pimpla turionellae L.
- Tez No: 197972
- Danışmanlar: PROF.DR. İSKENDER EMRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pimla turionellae, Kadmiyum, Protein ve Glikojen SenteziI, Pimpla turionellae, Cadmium, Protein and Glycogen SynthesisII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİFARKLI KADMİYUM ORANLARININ ERGİN Pimpla turionellae L.'NİNSENTEZLEDİĞİ PROTEİN VE GLİKOJEN MİKTARINA ETKİLERİ.Tamer KAYIŞÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİYOLOJİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof.Dr. İskender EMREYıl: 2005, Sayfa: 38Jüri Prof.Dr. İskender EMREYrd.Doç.Dr. Fatma ÇevikYrd.Doç.Dr. Pınar ÖzalpKadmiyumun farklı oranlarının (%0.05, %0.10, %0.50 ve %1.00) erginPimpla turionellae'nin sentezlediği protein ve glikojen miktarı üzerine günlere göre(10., 15., 20., 25. ve 30.) olan etkileri kimyasal yapısı bilinen sentetik besinlerkullanılarak araştırıldı.Deneylerde kullanılan kadmiyum derişimleri erkek P. turionellae bireylerininsentezlediği protein miktarını genelde etkilemezken, dişi bireylerde düşük derişimler(%0.05 ve %0.10) protein miktarını arttırmış, yüksek derişimler ise (%0.50 ve%1.00) azaltmıştır. Erkek bireylerdeki glikojen miktarı deney periyodunun ilkgünlerinde kadmiyum derişimlerinden etkilenmezken, kadmiyuma maruz kalmasüresinin artmasına bağlı olarak glikojen miktarı azalmıştır. Dişi glikojen miktarıgenelde günlere ve derişimlere bağlı olarak dalgalanmalar göstermekle beraber, 20.ve 25. günlerde kadmiyum derişiminin artmasına paralel olarak glikojen miktarındabir azalma gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISEFFECTS OF DIFFERENT CADMIUM CONCENTRATIONS ON PROTEINAND GLYCOGEN SYNTHESIS IN ADULT Pimpla turionellae LTamer KAYIŞDEPARTMENT OF BIOLOGYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. İskender EMREYear: 2005, Pages: 38Jury Prof. Dr. İskender EMREAssist.Prof.Dr. Fatma ÇevikAssist.Prof.Dr. Pınar ÖzalpIn this study .the effects of different cadmium concentrations (0.05%,0.10%,0.50% and 1.00%) on Pimpla turionellae?s protein and glycogen synthesiswere investigated by using synthetic diet.In the experiments, concentrations of cadmium did not affected on the maleP.turionellae?s protein levels, where as in female insects, generally high Cdconcentrations (0.50% and 1.00%) reduced protein levels and low Cd concentrations(0.05% and 0.10%) increased the protein levels.On male insects, at the beginning of the experimental periods the glycogenlevel was not effected by the Cd concentrations, but glycogen levels was reduced dueto increasing exposure time of Cd. Although the glycogen levels was not stable onfemale insects according to the days and concentrations of Cd, an increase ofglycogen level was observed as a result of increased concentration of Cd on the 20thand 25th days of experiment.