Angora yününün (WA) fiziksel ve kimyasal özelliklerinin araştırılması
An investigation of the physical and chemical properties of wool angora fibre
- Tez No: 197985
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BABAARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Angora Yünü, Fiziksel ve Kimyasal Özellikler, HayvansalLifler, Tekstil Hammaddeleri, Wool Angora, Physical and Chemical Specifications, Animal Fibres, TextileRaw-Materials
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİANGORA YÜNÜNÜN (WA) FİZİKSEL VEKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASIAkın Tunca EYÜBOĞLUÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Doç.Dr.Osman BABAARSLANYıl: 2005, Sayfa: 166Jüri : Doç.Dr. Osman BABAARSLANProf. Dr. R. Tuğrul OĞULATAProf. Dr. Osman SERİNDAĞTekstil ürünlerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve son üründen beklenen özelliklerinkarşılanabilmesi için elyaf özelliklerinin önceden bilinmesi ve buna dayanılarak üretimsürecindeki gerekli şartların oluşturulması gerekmektedir. Özellikle tonaj bakımından pekönemli sayılmayacak nitelikteki bazı doğal elyaflar üzerinde yapılacak olan çalışmalar rekabetavantajı sağlayacağı gibi, ürün yelpazesinin gelişmesinde de önemli rol alacaktır. Bu sayedeyeni jenerasyon tekstil ürünlerinin üretilmesi mümkün hale gelecektir.Bu çalışmada; tekstil sektörünün en pahalı hammaddelerinden biri olan angoraelyafının (WA) fiziksel özellikleri (mikroskobik görünüş, uzunluk, incelik, mukavemet,uzama elastikiyeti ve yoğunluk) ve kimyasal özellikleri (asitlerin, bazların, yükseltgenmaddelerin ve kuru temizleme çözgenlerinin elyafa etkisi) incelenmiş ve bundan sonrayapılabilecek çalışmalara temel olabilecek bir çalışma ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESİSAN INVESTIGATION OF THE PHYSİCAL AND CHEMİCALPROPERTİES OF WOOL ANGORA FİBREAkın Tunca EYÜBOĞLUDEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERINGINSTITUE OF NATUREL AND APLIED SCIENCEUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Assoc. Prof. Osman BABAARSLANYear: 2005, Page: 166Jury : Assoc. Prof. Osman BABAARSLANProf. R. Tuğrul OĞULATAProf. Osman SERİNDAĞIn order the fullfill the end-product specifications for improwing, producing of textile-goods; fibre specifications must have been known and required conditions of processingduring production must be supplied. Especially, some studies made over the naturel fibre, inwhich the weight does not have a certain advantages, may provide an advantage incompetetion and will have a major role in improwing the wide variety of products. Because ofthat, new generation textile product can be possible.With this study; physical specifications (microscobic look, length, thickness, strength,elongation and density) and chemical specifications (asid, base, oxidate products and effectsof solvents of dry-cleaning to fibre) of wool angora, one of the most expensive raw-materialin textile industry, are analyzed and intended this study as a basis for later studies.