İzmir Smyrna Agoras'nda gezi güzergahının planlanması, mozaikli alan üzerine koruma çatısı önerisi
Proposal for planning of visitor routes and arrangement of route platforms and protection shelters for Izmir Smyrna Agora
- Tez No: 374008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE TANAÇ ZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Travel Platform, archaeologicalarea, protective dome, area planning
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Arkeolojik sit alanlarında alan düzenleme çalışmalarının yapılması gereksinimleri, kültür varlıklarının, sit alanlarının, çalışan ekiplerin ve ziyaretçilerin korunmasına yönelik çalışmaları kapsamaktadır. Bu bağlamda gerçekleştirilecek çalışmalar, yasal çerçevede düzenlenen kanunlar, yönerge, yönetmelik ve ilke kararları ile sınırlandırılmıştır. Türkiye'nin de kabul etmiş olduğu 1964 yılında yayınlanan Venedik Tüzüğü, TC Anayasası kapsamında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve yayınlanan kararlar, yönergeler, yönetmelikler, koruma ve alan düzenleme uygulamaları konusunda işleyiş detaylarını belirlemektedir. Kültür varlıklarının korunması, bildiri ve yönetmeliklerde de aktarıldığı üzere; aslının korunması, olumsuz fiziksel etkenlerden mümkün mertebe uzaklaştırılması ve gelecek nesillere aktarılması için gerçekleştirilecek onarım ve koruma çalışmalarını kapsamaktadır. Tüm uygulama çalışmaları, restorasyon projeleri hazırlanıp ilgili kurula sunumu ve izinlerin alınması ile gerçekleştirilmektedir. Smyrna Agorası Arkeolojik Sit Alanı'nda ortaya çıkan alan düzenleme ihtiyaçları, hem alan özellikleri, hem de içinde konumlandığı kentsel sit alanı çerçevesinde düşünülerek tespit edildiği üzere; giriş yönünün yeniden tayin edilmesi gerekliliği, giriş alanında engelli ihtiyaçları çerçevesinde çözümler getirilmesi, gezi güzergahının tanımlı olarak belirlenmesi ihtiyacı, alanda bulunan işlevini yitirmiş koruma çatılarının kaldırılarak belirli bir yaklaşımla tasarlanacak yenilerinin getirilmesi ve yönlendirme ve bilgilendirme elemanlarının çoğaltılması ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu çalışma için seçilen alan olan Smyrna Agorası'nda alan ihtiyaçları irdelenmiş, üst ölçekte yerleşim çalışması yapılmıştır. Detaylı çalışma alanı, Mozaikli Alan olarak belirlenmiş ve bu mimari öğe üzerinde konumlandırılacak koruma çatısı için detaylı bir proje üretilmiştir. Anahtar Kelimeler : Gezi platformu, arkeolojik alan, koruma çatısı, alan düzenleme
Özet (Çeviri)
The need for organizing archaeological protected areas cover the worksof protecting the cultural assets, archaeological protected areas, the teams working in these areas and the visitors. The works in this field are limited with the laws organized in the legal context, directives, regulations, and principle decisions. The Venetian Regulations, which were released in 1964 and were also accepted by Turkey, the Law in the Constitution of the Republic of Turkey called Protecting Cultural and Natural Assets with the number 2863, the decisions, regulations and directives determine the working details and the procedures in the protection and organization of cultural areas. Protecting the cultural assets, as it is stated in regulations and directives; covers the works on protection and restoration of the authentic structures, keeping them away from negative physical factors as much as possible, and conveying them to the next generations. All application activities are performed after the restoration projects are prepared and presented to the board for the necessary approvals and permissions. The organizational needs for the Smyrna Agora Archaeological Protection Area include re-organization of the entry direction in the area, solutions for the disabled in the entrance, determining the travel routes in the area, removing the protective domes that have lost their functions and building new ones designed with certain approaches, increasing the directive and informative elements after the properties and the position of the area is considered in terms of provincial archaeological protection principles. The needs of the area have been examined for the Smyrna Agora, whichis the subject matter of this study, and the positioning study has been conducted in the upper scale. The detailed working areahas been determined as the Mosaic Area, and a detailed project has been produced for the protective dome that will be positioned over this architectural area.