Adana koşullarında bazı yerli, Amerika ve Avrupa kökenli çilek çeşitleri ile bazı melez çilek genotiplerinde verim, meyve kalite kriterleri ve bitki özelliklerinin belirlenmesi
The determination of yield, quality and plant characteristics of some American, European and hybrid strawberry genotypes in Adana conditions
- Tez No: 198003
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ PAYDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çilek, kalite, renk, C vitamini, Strawberry, quality, colour, vitamin C
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Araştırma 2003-2004 ve 2004-2005 yetiştirme dönemlerinde Çukurova ÜniversitesiZiraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Alanları ileLaboratuvarlarında yürütülmüştür. Denemede bölgemizde yoğun olarak yetiştirilen Amerikakökenli Camarosa ve Sweet Charlie çilek çeşitleri yanında 16 adet Amerika ve Avrupakökenli çilek genotipi ile bölümümüzde önceki yıllarda yapılan melezleme ıslahı çalışmalarısonucu elde edilen 8 adet umutlu melez çilek genotipi ve yerli çilek çeşidimiz olan Osmanlıkullanılmıştır. Denemede yer alan çilek genotiplerinde verim, meyve kalite kriterleri vebitkisel özellikler incelenmiştir.Araştırma sonucunda denemede yer alan çilek genotiplerinin bitki başına verimdeğerlerinin 79.63 g/bitki (Sophie) ile 575.68 g/bitki (MT J24/2) arasında, ortalama meyveağırlığının 2.94 g (Osmanlı) ile 15.75 g (MT 99/163/22) arasında, askorbik asit içeriğinin ise26.33 mg (Osmanlı) ile 60.31 mg (MT 99/163/14) arasında değiştiği saptanmıştır. Genelolarak MT J24/2 ve MT 99/163/22 no'lu genotiplerin bitki başına verim, ortalama meyveağırlığı ve askorbik asit (C vitamini) içeriği açısından diğer genotiplerden üstün olduğubelirlenirken, % SÇKM içeriği açısından Osmanlı (%10.26) çilek çeşidi diğer genotiplerdenüstün bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The research was conducted in Cukurova University Agriculture Faculty HorticultureDepartment Research and Implementation areas and its labarotories. Camarosa and SweetCharlie strawberry cultivars which are imported from USA and grown in our region widely,16 American and European origin strawberry genotypes, 8 promising strawberry hybrids andour local variety Osmanlı were used in the experiment. In this research yield per plant, fruitquality criteria and plant characteristics of experimental genotypes were analyzed.As the result of the research, ıt was found that the yield value of strawberry genotypesbetween 79.63 g/plant (Sophie) and 575.68 (MT J24/2) per plant,; average fruit weight variesbetween 2.94 g (Osmanlı) and 15.75 g (MT 99/163/22) and ascorbic acid contents variesbetween 23.3 mg (Osmanlı) and 60.31 mg (MT 99/163/14). Generally MT J24/2 and MT99/163/22 genotypes were found to be superior than the other genotypes with respect to perplant, average fruit weight and ascorbic acid (vitamin C) while Osmanlı strawberry varietywas found to be superior than other genotypes with respect SSC (%) content.