Ceyhan, Yumurtalık ve Pozantı bölgelerinin doğal radyoaktivite düzeylerinin belirlenmesi
Assesment of the natural radioactivity levels in Ceyhan, Yumurtalık and Pozantı areas
  1. Tez No: 198019
  2. Yazar: AYŞE GÜLBİN ÖZGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN GÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Radyoaktivite, Ceyhan, Yumurtalık. Pozantı, Natural Radioactivity, Ceyhan, Yumurtalık, Pozantı
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Jüri : Prof.Dr.Gülten GÜNEL: Prof.Dr.Vedat PEŞTEMALCI: Yrd.Doç.Dr.Ramazan B LG NBu çalışmada Ceyhan, Yumurtalık ve Pozantı'nın köylerinden 13 toprak ve16 su örnekleri toplandı. Radyonüklitlerin radyoaktivitesi, HPGe detektörlü bir gamaışını spektrometre sistemi ile ölçüldü..Topraktaki U-238 radyoaktivite konsantrasyonları 2,813 Bq.kg-1 'den14 Bq.kg-1'e kadar, Th-232 radyoaktivite konsantrasyonları 3,546 Bq.kg-1 'den25,91 Bq.kg-1'e kadar, K-40 radyoaktivite konsantrasyonları 66,81 Bq.kg-1 'den403,58 Bq.kg-1'e kadar ve Cs-137 radyoaktivite konsantrasyonları 0,33 Bq.kg -1 `den14,08 Bq.kg-1 `e kadar değişim gösterdi.Su örneklerindeki alfa ve beta düzeylerini tayin etmek için, gaz akışlı orantılısayaç kullanıldı.Hava ölçümleri taşınabilir bir gama detektörü ile gerçekleştirildi.Radyonüklitlerin havada absorblanmış gama doz oranları, Ceyhan, Yumurtalık vePozantı'nın 55 farklı bölgesi için bulundu.Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, uluslararası önerilen değerlerle kıyaslandı.Tüm radyoaktivite ölçümleri, ÇNAEM Sağlık Fiziği Bölümü'nde yapıldı.
Özet (Çeviri)
Jury : Prof. Gülten GÜNEL: Prof.Vedat PEŞTEMALCI: Assoc. Prof. Ramazan B LG NIn this work 13 soil samples and 16 water samples were collected fromdifferent villages of Ceyhan, Yumurtalık and Pozantı. Radioactivity of terrestrialradionucliedes was measured using gamma ray spectrometry system with an HPGedetector.U-238 radioactivity concentrations in soil ranged from 2,813 Bq.kg-1 to14 Bq.kg-1, Th-232 radioactivity concentrations ranged from 3,546 Bq.kg-1 to25,91 Bq.kg-1, K-40 radioactivity concentrations ranged from 66,81 Bq.kg-1 to 403,58Bq.kg-1 and Cs-137 radioactivity concentrations ranged from 0,33 Bq.kg-1 to 14,08Bq.kg-1.To determine the alpha and beta levels in water samples, a gas flowproportional counter was used.Air measurements were realized with a portable gamma detector. The gammaabsorbed dose rates of radionucliedes in air were calculated throughout 55 differentareas of Ceyhan, Yumurtalık and Pozantı.The results obtained in this study were compared with the internationalrecommended values.All radioactivity measurements were carried out in the Department of HealthPhysics, ÇNAEM.