Stone-Cech kompaktlamasında cebir
Algebra in the Stone-Cech compactification
  1. Tez No: 198020
  2. Yazar: REMZİYE ARZU ZABUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yarıgrup, kompaktlama.I, Semigroup, compactification.II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tezde D ayrık topoloji ile donatılmıs bir yarıgrup ise D nin Stone-Cech kompakt-şlaması βD ye carpma isleminin genisletilmesi ile ilgili genel kuramların ve sonucların birş ş ş şderlemesi yapılmıstır. şË™ iki bü lü mde T 1 uzayların temel yapısı, carpım icine gü mü lebilmeleri ile ilgili bil-Ilk ou ş ş ou32∗ − gü mü lebilme incelenmistir. Bir uzayın kompaktlamaları tanı-giler verildikten sonra, C ou ştılmıs ve Stone-Cech kompaktlaması z−ultrafiltreler aracılığ ıyla insa edilmistir. Bir Xş g ş şuzayı- nın bir Y kompaktlamasının Stone-Cech kompaktlaması olması icin gerek ve yeterşkosulun X in, Y icine C∗ − gü mü lmesi olduğ u gü sterilmistir.ş ş ou go ş3. Bü lü mde D ayrık topolojik uzay olmak uzere βD nin yapısı daha yakından incelenmisüou şve F − limitler tanıtılmıstır.ş4. Bü lü mde yarıgrupların cebirsel alt yapısı tanıtılmıstır. Bu bü lü mde idealler, idempo-ou ş outentler ve sıralama incelenmistir. Ayrıca minimal sol ideallerin idempotentler ve sıralamaşile bağ ıntısı ile ilgili sonuclar verilmistir.g ş ş5. Bü lü mde sağ topolojik yarıgruplar hakkında altyapıyı gelistirecek bilgilere yer veril-ou g şmistir.şSon bü lü mde S ayrık yarıgrubunun islemi, S nin stone-cech kompaktlaması olan βS yeou şgenisletilerek bu islem altında βS nin kompakt sağ topolojik yarıgrup olduğ u gü sterilmistir.ş ş g go şAyrıca, βS yarıgrubunun cebirsel yapısı ile S nin cebirsel yapısı arasındaki iliski incelenmistirş ş
Özet (Çeviri)
In this thesis we give an exposition of the general theory of extending the operation in adiscrete semigroup if D to βD.In th first two chapters, after giving information on the fundemental structure of T3 12spaces, we investigate the notion of C∗ − emdedding. The Stone-Cech compactification ofa space is constructed using z−ultrafilters. It is shown, in particular, that a compactificationY of a space X is the Stone-Cech compactification if and only if X is C∗ -embedded in Y .In the third chapter, the structure of βD is more closely studied where D is a discretespace. We introduce the idea of F − limits.In the fourth chapter, the general algebraic theory of semigrops is presented. We give adescription of ideals, idempotents and ordering. We state and prove results that exploit therelationship between the minimal left ideals and ordering.In the fifth chapter, the stucture right topological semigroups are investigated.In the final chapter, extension of the binary operation on a discrete semigroup S is ex-tended to its Stone-Cech compactification βS. It is shown that with this operation βS is acompact right topological semigroup. Also, the relationship between the algebraic structureof the βS and S is investigated.