Türkiye'de yüksek enflasyon döneminde bazı önemli tarım ürünlerinin ürün girdi fiyat paritelerindeki gelişmeler
Product-input price parities of same major agricultural products under high inflation period in Turkey
- Tez No: 198031
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYDAR ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, İç Ticaret Hadleri, Ürün-Girdi Fiyat Pariteleri, Inflation, Internal rate of Trade, utput-input price parities.II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Türkiye' de yüksek enflasyonun yaşandığı 1983-2003 döneminde; 9 bitkisel 3hayvansal ürünün ürün fiyatlarıyla, tarımsal girdilerin fiyatları araştırılmıştır. Bununiçin ürünlerin ve ilgili girdilerin fiyatları, cari ve reel olarak karşılaştırılmış, ürün vegirdi fiyat pariteleri hesaplanmıştır.İncelenen dönemde reel fiyatları dönem başına göre artış gösteren ürünler( artış oranının büyüklüğüne göre ) sırasıyla domates, mercimek, patates,şekerpancarı, çekirdeksiz üzüm, buğday ve sığır eti iken, reel fiyatları dönem başınagöre azalan ürünler ise azalış oranının büyüklüğüne göre sırasıyla ayçiçeği, pamuk,yumurta, süt ve tütün olmuştur. İncelenen girdilerin yem dışında tümünün fiyatlarıreel olarak artmıştır.Genel olarak yüksek enflasyon tarım ürünlerinde ürün-girdi fiyatları paritesiaçısından girdi satın alma gücünü olumsuz etkilemiştir. Bu olumsuz etki bitkiselürünlerde en fazla sırasıyla ayçiçeği, pamuk, ve tütünde, hayvansal ürünlerdeyumurta ve sütte gözlenirken, sırasıyla domates, mercimek, patates, şekerpancarı veette enflasyonun girdi satın alma gücü üzerindeki olumsuz etkisi daha hafif olmuştur.
Özet (Çeviri)
In the high inflation period ( 1983-2003 ) major agricultural product?s whichinclude 9 plant products and 3 animal products prices and related major inputs priceswere analyzed in Turkey Product?s and inputs? current and real prices werecompared and products-inputs parities were computed in framework of analysis.While read prices of tomato, lentil, potato, sugar beet, raisin, wheat and meatwere increased successively, read prices of sunflower, cotton, egg, milk and tobaccowere decreased successively by rate of decrease . All related agricultural Inputs? realprices were increased except feed?s prices in the period.Generally high inflation has negatively affected agricultural products inputpurchasing power by means of product?s input?s price parities in 1983-2003 period.This negative effect were observed most severely on sunflower, cotton tobacco, eggand milk successively and slightly on tomato lentil, potato, super beet and meatsuccessively.