Afşin-Elbistan (A) açık işletmesinde optimum ocak sınırlarının belirlenmesi ve mevcut uygulama ile karşılaştırılması
Determining an ultimate pit limit in Afsin-Elbistan (A) opencast mining field and comparing with the existing application
  1. Tez No: 198035
  2. Yazar: MUSTAFA ENGİN YAYLA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SUPHİ URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Nihai ocak sınırı, Hareketli koni, Afşin-Elbistan Havzası, Optimizasyon, Açık işletmeI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZAFŞ N-ELB STAN (A) AÇIK ŞLETMES NDE OPT MUM OCAKSINIRLARININ BEL RLENMES VE MEVCUT UYGULAMA LEKARŞILAŞTIRMASIMustafa Engin YAYLAÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜMADEN MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIDanışman : Doç. Dr. Suphi URALYıl : 2005, Sayfa:60Jüri : Prof. Dr. Mesut ANILDoç. Dr. M. Emin ÖCALDoç. Dr. Suphi URALYard. Doç. Dr. A. Mahmut KILIÇYard. Doç. Dr. Ahmet DAĞYüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmanın amacı, 1981 yılından buyana madencilik çalışmaları sürdürülen Afşin-Elbistan (A) Kışlaköy açıkişletmesinin optimum ocak sınırları, güncelleştirilmiş teknik ve ekonomik verilerkullanılarak yeniden belirlenmiş ve elde edilen sonuçları halen uygulanmakta olanocak sınırları ile karşılaştırılmıştır.MTA Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 255 adet karotlu sondajaait bilgiler kullanılarak kuyu koordinatları, kömüre giriş ve çıkış kotları, ısıldeğer/kül içeriği değeri, kuyunun toplam derinliği gibi bilgileri içeren bir veridosyası oluşturulmuştur. Bu veri dosyasına kriging yöntemi ile bloklara değerleriatanarak sahanın blok modeli oluşturulmuştur. Daha sonra yoğunluk, örtü-kazı vekömür üretim maliyetleri, her bir bloğun, üretim maliyeti ve parasal değeri dikkatealınarak, sahanın ekonomik modeli üretilmiştir. Son olarak yazılıma olası nihaişevlerin değişik yönlerdeki genel eğim açıları girilerek pozitif hareketli koni yöntemiile optimum ocak sınırları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISDETERMINING AN ULTIMATE PIT LIMIT IN AFSIN-ELBISTAN (A)OPENCAST MINING FIELD AND COMPARING WITH THE EXISTINGAPPLICATIONMustafa Engin YAYLADEPARTMENT OF MINING ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assoc. Prof. Dr. Suphi URALYear : 2005, Pages:60Jury : Prof. Dr. Mesut ANILAssoc. Prof. Dr. M. Emin ÖCALAssoc. Prof. Dr. Suphi URALAssist. Prof. Dr. A.Mahmut KILIÇAssist. Prof. Dr. Ahmet DAĞIn this MSc study, using the modern technical and economical data, theoptimum pit limits of Afşin-Elbistan (A) Kışlaköy open pit mine, which continues itsmining practices since 1981, is re-stated and the results obtained is compared withthe existing applicated pit limits.Using the data regarding 255 drilling core which is carried out by generalmanagement of MTA, a data file is formed containing hole coordinates, input andoutput height of coal, thermal value/ash content value, total depth of hole etc. Ablock model is obtained by assigning the data of blocks by kriging method withusing this data file. After this, density, stripping ratio, coal production costs, theproduction cost of each block and taking into account the financial value of theseblocks, an economical model of field is produced. Finally, possible ultimate slopes ofgeneral slope angles that are on different directions are iintroduced software andoptimum pit limit is obtained by moving cone method.Key Words : Ultimate pit limits, Moving cone, Afsin-Elbistan basin, Optimization,Opencast mineII