Folium salviae (adaçayı) ve radix (Liquiritae) Glycrryhizae (meyan kökü)'nın civa çeliğinin korozyonu üzerine inhibitör etkisinin araştırılması
An investigation of inhibition effetc of Folium salviae and radix (Liqiritae) Glycrrhizae on the corrosion of mercury steel
  1. Tez No: 198036
  2. Yazar: TÜLAY BÖLÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS DEHRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Civa çeliği, korozyon inhibitörleri, adaçayı ve mayan kökü, EIS.I
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Korozyonu önlemek amacıyla inhibitör kullanımı yaygın bir uygulamadır.Değişik kimyasalların bu amaçla kullanımı yanısıra son yıllarda doğal bitkieksraktlarının inhibitör olarak kullanımı ile ilgili çalışmalar da artmıştır.Bu çalışmada molekül yapıları gereği inhibitör olmaları muhtemel adaçayı vemeyan kökü ekstraktlarının civa çeliği üzerinde inhibitör etkinlikleri pH a bağlıolarak araştırılmıştır. Deneysel verileri elde etmek için alternatif akım impedansı,polarizasyon direnci ölçme ve akım potansiyel eğrileri elde edilmesi yöntemlerikullanılmıştır. Bu bitkisel ekstraktların varlığında yüzde inhibisyon etkinliği (%IE)değeri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlardan pH a bağlı olarak inhibitör olmadurumunun değiştiği gözlenmiştir. pH=4 ve pH=4,5 de etkinlik (%30 ve %-8)gözlenmezken pH ın 5 olmasıyla inhibitör etkinliği % 85-90 ların üzerine çıkmış vepH=7 den sonra bu etkinlik tekrar azalmaya başlamıştır. Meyan kökünün ise tüm pHlarda iyi bir inhibitör olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Using inhibitors in order to protect from the corrosion is very common.Together with using various chemicals for this purpose, research on the utilization ofnaturel products as inhibitors has increased in the recent years.In this study, owing to the their molecular structure Folium Salviae andRadix (Liquiritae) Glycrryhizae are expected being good inhibitors for mercury steelcorrosion. Their inhibition efficiencies on corrosion of mercury steel wereinvestigated at different pHs. To obtain the experimental data AC impedance,polarization resitance measurement and polarization curves measurement techniqueswere used. The percent inhibition efficiency (IE%) values were determined in thepresence of Folium Salviae and Radix (Liquiritae) Glycrryhizae.The results showedthat inhibition efficiency change with pH. The effectiviness of Folium Salviae ascorrosion inhibitors was not seen at pHs 4 and 4,5 but inhibition efficiency up to 85-90% and 70-75% can be obtained at pHs 5 and 7, respectively. It is observed thatRadix (Liquiritae) Glycrryhizae didn?t behave as a good inhibitor at all pHs studied.KeyWords: mercury steel, corrosion inhibitors, Folium Salviae and Glycrryhizae,EIS.II