Afşin-Elbistan (B) açık işletmesinde optimum ocak sınırlarının belirlenmesi
Determining ultimate pit limit in Afşin-Elbistan (B) opencast mining field
  1. Tez No: 198050
  2. Yazar: FEYYAZ CANKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MESUT ANIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Nihai ocak sınırı, Hareketli koni, Afşin-Elbistan Havzası, Optimizasyon, Açık işletmeI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİAFŞİN-ELBİSTAN (B) AÇIK İŞLETMESİNDE OPTİMUM OCAKSINIRLARININ BELİRLENMESİFeyyaz CANKAYAÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Doç. Dr. Suphi URALYıl : 2005, Sayfa:48Jüri: Prof. Dr. Mesut ANIL:Doç. Dr. Suphi URAL:Yrd. Doç. Dr. Ahmet DAĞ:Yrd. Doç. Dr. A. Mahmut KILIÇ:Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZYüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmanın amacı, gelecekdönemlerde işletmeye alınması planlanan Afşin-Elbistan (B) Çöllolar sektörününoptimum ocak sınırları, güncel teknik ve ekonomik veriler kullanılarak belirlenmiştir.MTA Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 156 adet karotlu sondajaait bilgiler kullanılarak kuyu koordinatları, kömüre giriş ve çıkış kotları, ısıldeğer/kül içeriği değeri, kuyunun toplam derinliği gibi bilgileri içeren bir veridosyası oluşturulmuştur. Bu veri dosyasına kriging yöntemi ile bloklara değerleriatanarak sahanın blok modeli oluşturulmuştur. Daha sonra yoğunluk, örtü-kazı vekömür üretim maliyetleri, her bir bloğun, üretim maliyeti ve parasal değeri dikkatealınarak, sahanın ekonomik modeli üretilmiştir. Son olarak yazılıma olası nihaişevlerin değişik yönlerdeki genel eğim açıları girilerek pozitif hareketli koni yöntemiile optimum ocak sınırları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISDETERMINING AN ULTIMATE PIT LIMIT IN AFSIN-ELBISTAN (B)OPENCAST MINING FIELDFeyyaz CANKAYADEPARTMENT OF MINING ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assoc. Prof. Dr. Suphi URALYear : 2005, Pages:48Jury : Prof. Dr. Mesut ANIL: Assoc. Prof. Dr. Suphi URAL: Asist. Prof. Dr. Ahmet DAĞ: Asist. Prof. Dr. A. Mahmut KILIÇ: Asist. Prof. Dr. Mustafa AKYILDIZIn this MSc study, using the modern technical and economical data, theoptimum pit limits of Afşin-Elbistan (B) Çöllolar sector, is stated.Using the data regarding 156 drilling core which is carried out by generalmanagement of MTA, a data file is formed containing bore hole coordinates, inputand output height of coal, thermal value/ash content value, total depth of hole etc. Ablock model is obtained by assigning the data of blocks by kriging method withusing this data file. After this, density, stripping ratio, coal production costs, theproduction cost of each block and taking into account the financial value of theseblocks, an economical model of field is produced. Finally, possible ultimate slopes ofgeneral slope angles that are on different directions are introduced software andoptimum pit limit is obtained by moving cone method.Key Words : Ultimate pit limit, Moving cone, Afsin-Elbistan basin,Optimization, Opencast mineII